[Video] Ves svet spremlja reševanje dečka iz vodnjaka: Le še šest metrov manjka, da bi ga dosegli

Datum:

Vse od ponedeljka dalje, ko je 5-letni deček Rayan med igranjem padel v 32 metrov globok vodnjak, ves svet spremlja njegovo reševanje. Deček je še vedno ujet v globini, sprva so ga poskusili rešiti tako, da bi se reševalec po ozki luknji spustil do njega. Ker pa je vodnjak preozek, so se morali reševanja lotiti tako, da z buldožerji skušajo skopati luknjo, da pridejo do dečka. Manjkalo naj bi jim še nekje od šest do osem metrov, pri čemer pa morajo biti pazljivi, da ga ne poškodujejo ali celo ubijejo. 

V majhni vasici v bližini Chefchaouena, provinci na severu Maroka, so bili 1. februarja priča šokantnemu incidentu, ko je komaj 5-letni deček Rayan med igranjem padel v 60 metrov globok vodnjak. Nekateri drugi mediji navajajo, da naj bi bil vodnjak globok 32 metrov.

Lokalnim oblastem je s pomočjo kamere na telefonu, ki so ga pritrdili na kabel, uspelo ugotoviti, da je deček 24 ur po padcu v vodnjak še vedno živ. Civilna zaščita si prizadeva, da bi dečka rešila iz vodnjaka, ki pa je ozek in globok, poroča Morocco world news.

Po poročanju medijev se je reševalna akcija pričela v torek okrog pete ure popoldne vse do druge ure zjutraj, a jim s pomočjo opreme in sredstvi, ki so jih imeli na voljo, to ni uspelo. Reševalna akcija še vedno poteka, lokalne oblasti pa so pri reševanju uporabile tudi buldožerje, s katerimi želijo izkopati luknjo, da bi lahko prišli do dečka.

Foto: Facebook

Vendar obstaja nevarnost, da bi lahko z buldožerjem lahko poškodovali ali ubili otroka. Eden od mladeničev v vasi se je skušal po vrvi spustiti do otroka, vendar ni mogel priti do dna vodnjaka, saj zaradi ozke luknje in pomanjkanja kisika ni mogel več kot meter globoko. “Premer vodnjaka se zoži proti dnu, kar preprečuje, da bi reševalci sami prišli po malčka,” je za državno televizijo Al Oula povedal vodilni reševalec.

Foto: Facebook

Novica o reševanju otroka v Maroku je zaokrožila na platformah družbenih medijev, številni Maročani so delili videoposnetke buldožerjev na območju blizu vodnjaka. Posnetek reševanja si je na družbenih omrežjih ogledalo na tisoče ljudi, na kraju se je zbrala večja skupina opazovalcev. Na družbenih omrežjih se je pojavil ključnik z besedo #SaveRayan, ki je priljubljen tudi zunaj Maroka, s fantom pa je na tisoče ljudi in upa, da ga bodo rešili.

Dečku so zagotovili vodo, hrano in kisik
Kot še poroča Blic so reševalci otroku po luknji spustili masko za kisik, hrano in vodo, zdravniška ekipa pa že čaka v pripravljenosti, ko jim bo otroka uspelo osvoboditi. V bližini čaka tudi helikopter, ki bo dečka nemudoma odpeljal v bolnišnico. “Rešitev otroka je vse bližje. Naša srca so z družino, molimo, da bo čim prej z njimi,” je v četrtek zvečer dejal tiskovni predstavnik vlade Mustafa Baitas.

Foto: Facebook

Do četrtka zvečer je civilni iniciativi uspelo izkopati 24 metrov globoko luknjo, a ocenjujejo, da jim manjka še nekje od šest do osem metrov, da bi ga lahko dosegli. Lokalni mediji poročajo, da pokrajinske oblasti spremljajo poskuse reševanja in da je v operacijo zdaj vključenih na desetine policistov, pomožnih sil in civilne zaščite.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

FIDES: Golob nam je dvakrat grozil!

V sindikatu zdravnikov Fides so se odzvali na današnjo...

[Video] Strokovnjak opozarja: “Najusodneje pri kanalu C0 je, da se sploh gradi”

Najusodneje pri kanalu C0 je, "da se sploh gradi"....

Trump pridobiva prednost v ključnih bojiščnih državah

Novembra bodo v ZDA volili predsednika in trenutno vse...

Oblast bi za 10 odstotkov višje cene elektrike, da bi se paneli bolje prodajali?!

Včasih za kakšno državo pravijo, da ji vlada mafija,...