fbpx

[Video] Veterani Južnoafriške republike za talce vzeli ministre in zahtevali odškodnine za boj proti “beli oblasti”

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Po poročanju tujih medijev je bilo aretiranih šestinpetdeset ljudi, po tem, ko so vojaški veterani ministre Južne Afrike v konferenčno sobo zaklenili kot talce in zahtevali odškodnino za boj proti beli oblasti. Tiskovni predstavnik LSWV je obtožbe zavrnil in povedal, da ministri niso bili zadržani proti svoji volji –  vlada naj bi svoje militantne veterane, ki so se borili za konec apartheida, pustila na cedilu. Denar naj bi namenili tudi za zdravstveno zavarovanje njihovih družin.

Najmanj 56 ljudi je bilo pridržanih in bodo po vsej verjetnosti obtoženi ugrabitve, potem ko so veterani ANC proti apartheidu v hotelu v Pretorii v Južni Afriki za talce – tri ministre –  zahtevali odškodnino in zahtevali odškodnino boja proti beli oblasti. Južnoafriška nacionalna skupna operativna in obveščevalna struktura (NATJoints) je potrdila, da je bila v četrtek zvečer prisiljena ukrepati, da bi osvobodila tri vladne ministre, ki so jih imeli kot talce v hotelu v Pretorii. Najmanj 56 ljudi, vključno s sedmimi ženskami, bo verjetno obtoženih ugrabitve, so zapisali v organizaciji.

Sporočili so še, da so bili trije osumljenci odpeljani na zdravljenje zaradi pritožb zaradi bolečin. Mondli Gungubele, minister v predsedstvu, je v videoposnetku, objavljenem na spletu, povedal, da sta bila z obrambno ministrico Thandi Modise skupaj z njenim namestnikom Thabang Makwetlo ujeta v hotelski konferenčni sobi, po tem ko se je sestanek z afriškim nacionalnim kongresom (ANC)  veteranov antiapartheida  grozljivo končal. Gungubele je dejal, da je sestanek potekal brez kakršnega koli rezultata, zato je mislil, da si se dogovorili za prekinitev. Ko pa so poskušali zapustiti konferenčno sobo, so se vrata pred njimi zaprla.

“Takrat smo spoznali, da smo talci,” je dejal Gungubele in dodal, da je to stanje, ki so ga varnostne sile zelo učinkovito in uspešno preprečile. Minister je incident označil za nevzdržen in pravno nesprejemljiv. Po poročanju lokalnih medijev so veterani osvobodilne borbe (LSWV), ki so sicer del razpuščenega vojaškega krila ANC, zahtevali 4,2 milijona R (285.000 USD) na osebo. Ministri, ki so del vlade ANC, so se dogovorili, da se bodo z njimi sestali v hotelu Pretoria in se pogajali. Nekdanji borci proti apartheidu so sicer ta teden protestirali pred hišo Luthuli, sedežem ANC. V torek so morali zgradbo evakuirati zaradi kršitve varnosti in neskladnosti s protokoli covid-19. Tiskovni predstavnik LSWV Lwazi Mzobe je obtožbe zavrnil in za Newzroom Afrika povedal, da ministri niso bili zadržani proti svoji volji. Mzobe trdi, da je vlada ANC pustila na cedilu svoje militantne veterane, ki so se borili za konec apartheida. Zahtevani denar naj bi porabili za stanovanjski dodatek, zdravstveno zavarovanje njihovih družin in za financiranje njihovih otrok na univerzah.

Sara Bertoncelj