fbpx

[VIDEO] Vojaki v Venezueli zavračajo obtožbe o nasilnem napadu

foto: EPA

Skupina moških, ki so se identificirali kot venezuelski vojaki, je na družbenih omrežjih objavila videoposnetek, na katerem poziva k rušenju socialističnega režima diktatorja Nicolasa Madura, še preden je vlada napovedala državne vstaje, ki so se v Carabobu začele v nedeljo.

Incident na Madura so pripravili ameriško ministrstvo in neznani kolumbijski agenti, kar je še poslabšalo kaotične razmere v nekdanji bogati državi Latinske Amerike po Madurovi uvedbi vzporedne socialistične zakonodaje, pri čemer je diktator zadolžen za pripravo nove ustave, ki bi bila ugodnejša za njegov režim.

Človek, identificiran kot vodja upora, Juan Caguaripano iz 41. brigade, je ta teden v videu, ki je bil objavljen na družbenih omrežjih, povedal, da so se njegove udarne enote legitimno uprle Madurovi vladi. “To ni državni udar, temveč civilno-vojaška akcija s ciljem ponovne vzpostavitve ustavnega reda, natančneje z namenom, da zavaruje državo pred popolnim uničenjem,” je dejal Caguaripano.

Medtem ko Caguaripano zatrjuje, da priznava demokratično izvoljeno skupščino, pa opozicijske voditelje opozarja, da se je čas za sklepanje paktov in sporazumov med tirani in izdajalci končal. Caguaripano trdi, da potrebujejo poštene politične stranke, ki bodo prevladale nad korupcijo združene moči. Glede na zadnje poročilo v zvezi s klici Henryja Ramosa Allupa, socialističnega opozicijskega člana, da legitimizira Madurov režim s sodelovanjem na regionalnih volitvah, je bila to ključna poteza, ki je med protisocialistično opozicijo sprožila široko obsodbo.

V nedeljo zjutraj so vojaki v državi Carabobo v znak upora – očitno povezanega z videoposnetkom Caguaripananapadli trdnjavo Paramacay, kjer se nahaja tudi 41. brigada. Poročila pa navajajo, da je bil Caguripano že od leta 2014 aktiven protiaktivist, medtem ko je Madurov režim nasilno postopal proti protestnikom in opozicijskemu voditelju Leopoldom Lopeza zaradi organizacije miroljubnega protesta.

Lokalna poročila kažejo, da se je po omenjenem napadu “ducat” civilistov ob trdnjavi pridružilo vojakom in jim izrazilo podporo. Civilisti so skupaj zapeli nacionalno himno ter naznanili, da bodo skušali “braniti čast Bolivarja” in se tako sklicevali na očeta, ki je ustanovil narod.

Nacionalne oborožene sile (FAN) pa so zatrdile, da so bili vsi vpleteni večinoma civilisti in ne pripadniki vojske. Ujeti osumljenci so priznali, da so jih sklicali ekstremni desničarski aktivisti v Venezueli, ki so se povezali s tujimi vladami, vsaj eden izmed ujetih pa bi naj bil podrejeni v vojski.  Maduro se je na to odzval kar prek svoje televizije, in sicer je slednjega označil kot “prevratnega predajnika pred nekaj meseci”, ki so ga ujeli po napadu. O ostalih je dejal: “Civilisti so plačani.”

V maju je vodja nevladne organizacije za forum poročal, da je njegova skupina dokumentirala na desetine vojakov, ki so bili obtoženi “nepokorščine” zaradi izražanja nezadovoljstva nad Mandurovo diktaturo. Junija je vojak, ki se je identificiral kot prvi narednik Giomar Alexander Flores Ortiz, objavil videoposnetek, v katerem svoje kolege poziva, naj ne sledijo zlorabljenim in protiustavnim odredbam, ki jim jih narekujejo njihovi nadrejeni.

Do julija so poročali, da je vlada kaznovala več kot sto vojakov, obtoženih izdaje in neupoštevanja ukazov o kršenju človekovih pravic neoboroženih protestnikov.

K. F.