fbpx

[Video] Vojaški analitik: Ukrajinske sile so z mojstrsko potezo, vredno občudovanja, nadigrale Ruse

Ukrajinska vojska (Foto: Epa)

V operaciji pri Iziumu je bila ključna lucidna taktika ukrajinskih generalov. Napovedali so protiofenzivo na jugu, počakali, da se Rusi tam pregrupirajo, in se že vnaprej zavedali, da bodo to bitko izgubili. Šlo je torej za šahovsko taktiko, žrtvovali so kmeta na jugu, da bi dobili trdnjavo na severu pri Harkovu. “To je mojstrska poteza, vredna občudovanja. Spominja me na našo akcijo Blisk iz domovinske vojne,” je za hrvaške medije ocenil Ante Kotromanović, vojaški analitik in nekdanji obrambni minister Republike Hrvaške.

Ukrajinska vojska je konec tedna dosegla izjemen uspeh z osvoboditvijo strateškega mesta Izium. Rusi so mesto opustili zaradi “nevzdržnosti svojih položajev”. To je zagotovo največji uspeh, odkar traja ukrajinska protiofenziva. “Akcijo so izpeljali impresivno in prostodušno, bi rekel, da tovrstne osvobodilne akcije ni bilo po drugi svetovni vojni. To je primer sodobnega vojskovanja. Pohvalil bi tudi Ukrajince, da so akcijo pripravili in izpeljali v najstrožji tajnosti,” je dejal Ante Kotromanović, ki ima bogate operativne in vojaške izkušnje.

Po Kotromanovićevih besedah je namreč varovanje skrivnosti trenutno težko delo za ukrajinski esteblišment predvsem zaradi velikega števila prorusko usmerjenega prebivalstva v državi pa tudi zaradi  izdajalcev in vohunov iz Moskve znotraj samega sistema. Predsednik Volodimir Zelenski si že mesece prizadeva očistiti vojaški in obveščevalni sistem notranjih sovražnikov in zdi se, da mu je uspelo. Zdi se, da so dobro strnili vrste in da se zaključkov zadnjih tednov ne bi smelo delati pavšalno. Ruska stran pa tudi del svetovnih medijev se je norčevala iz ukrajinske protiofenzive, vendar pa so na skrivaj pripravljali nekaj veliko večjega.

Osvoboditev Iziuma je pomembna tudi zaradi onemogočenosti pretoka ruske logistike in infrastrukture
Zakaj so za strateški cilj izbrali Izium? Mesto Izium leži na severovzhodu in predstavlja vhod v regijo Donbas, ki je pod nadzorom Rusov. Osvoboditev Iziuma je pomembna tudi zaradi onemogočanja pretoka ruske logistike in infrastrukture za nadaljnjo zasedbo ozemlja do reke Dnjeper. Kako je Ukrajincem uspela akcija? Dobro so se pregrupirali in namerno poslali svoje čete iz več smeri proti severovzhodu, medtem ko so jih Rusi čakali na jugu, kjer je bil pričakovan najmočnejši ukrajinski udar. Ruse so ujeli nepripravljene in jih povsem povozili. Zdaj je ključno, da zavarujejo oskrbovalne in oborožitvene koridorje proti Iziumu ter pazijo na svoje bočne linije, ki ne smejo biti preveč razpršene. Za zdaj ni znano, s koliko vojaki so se Ukrajinci odpravili proti Iziumu, bo pa previdnost vsekakor nujna – zaradi morebitnega ruskega napada s kopnega in iz zraka. Moskva se bo na to zagotovo skušala odzvati in pripraviti vojake za ponovno zavzetje Iziuma, vendar bi se morali Ukrajinci v tako imenovani tretji fazi vkopati in biti pripravljeni na morebitni napad.

Ante Kotromanović (Foto: zajetje zaslona)

To je nedvomno sramota za silo, kot je Rusija
Vojaški analitiki po vsem svetu svarijo, da bi lahko bil odziv Vladimirja Putina na poraz v Iziumu neusmiljen. Ni dvoma, da je bil ta poraz za rusko vodstvo hud udarec. Še toliko bolj, ker so bili ves čas nečimrni in so se posmehovali ukrajinskemu protinapadu. Moskva zdaj meni, da si mora povrniti svoj vojaški ugled in ne sme dati zahodnemu svetu razloga za interpretacijo, da izgubljajo vojno. Zaradi osvoboditve Iziuma so Rusi že odstavili več visokih vojaških častnikov in zgolj iz maščevanja začeli obstreljevati civilno infrastrukturo po vsej Ukrajini. Treba je povedati, da je vsa statistika na strani Rusije in da so še vedno v prednosti, vendar so v bistvu podcenjevali Ukrajino in spodleteli v svojem načrtu, za katerega so pričakovali, da bo uresničen v nekaj dneh. Putinova oblast v Rusiji ni ogrožena, od začetka vojne uživa večinsko podporo ljudi.

Foto: epa

Ga bo ta poraz iztiril in zamajal njegovo vladavino? Putin ima absolutno oblast v Rusiji, je avtokratski tip vladarja, mediji, pravosodje in obveščevalni aparati so pod njegovim nadzorom. Težko je verjeti, da bi se ljudje zaradi izgubljene bitke dvignili in iskali druge politične rešitve. Vendar pa je bil poraz Rusov pri Iziumu res katastrofalen. Vojska se je razpršila in za seboj pustila na desetine tankov in oklepnih vozil. “To je nedvomno sramota za silo, kot je Rusija. Videli bomo, ali bodo Ukrajinci še naprej uspešno napredovali. Od tega bo odvisna politična usoda Putina in v tem primeru bi mu prvi politični ešalon lahko počasi obrnil hrbet in načrtoval državni udar. Jasno je, da bi takšno vzdušje hitro vplivalo na razpoloženje ljudi,” ocenjuje Kotromanović.

Če bo ukrajinska vojska še naprej napredovala, bo morala Rusija odgovoriti z dodatnimi vojaki, morda celo s splošno mobilizacijo – tega si ne želijo
Se bodo razmere spremenile, če bo Rusija prisiljena začeti splošno mobilizacijo vojakov, v katero bodo šli tudi sinovi oligarhov? Jasno je, da se želi Putin za vsako ceno izogniti temu scenariju. Tudi zaradi tega v Moskvi niso razglasili splošne vojne, ampak so invazijo na Ukrajino poimenovali posebna vojaška operacija. V Kremlju verjamejo, da bodo načrte uresničili s profesionalno vojsko in elitnimi enotami. Če bo ukrajinska vojska še naprej napredovala, bo morala Rusija odgovoriti z dodatnimi vojaki, morda s splošno mobilizacijo. Vendar smo daleč od tega. Ruske oblasti se ne želijo zameriti oligarhom in njihovim družinam. “Tako je bilo tudi v domovinski vojni. Sinovi premožnih so sedeli doma, otroci iz delavskih družin in podeželja pa so branili Hrvaško,” je spomnil Kotromanović.

Kako je mogoče, da je ruska vojska s popolno premočjo v orožju in živi sili doživela poraz? Prednost Ukrajine je, da se bori na svojem terenu in vodi obrambno vojno. Takšne bitke izžarevajo moralo in samozavest, rezultat pa je pogosto uspešnejši kot pri vojski, ki vodi ofenzivno vojno. Vendar je bila v operaciji pri Iziumu ključna lucidna taktika ukrajinskih generalov. Napovedali so protiofenzivo na jugu, počakali, da se Rusi tam ponovno zberejo, in se že vnaprej zavedali, da bodo bitko izgubili. Tako so v šahovski bitki žrtvovali kmeta na jugu, da bi dobili trdnjavo na severu blizu Harkova. To je občudovanja vredna mojstrska poteza. “Spominja me na našo akcijo Blisk iz domovinske vojne. To bi bil predpogoj za Nevihto, ki je osvobodila celotno hrvaško ozemlje. Verjamem, da bo ta zmaga Ukrajince še okrepila in da se ne bodo ustavili,” je še ocenil vojaški analitik in nekdanji obrambni minister Republike Hrvaške.

Sara Kovač