fbpx

[Video] Vroče v Bejrutu: Po eksplozijah protivladni protesti

Foto: epa

V Bejrutu je po eksploziji v pristanišču nastalo izredno stanje. Protestniki so se tako že drugi dan zapored spopadli s policijo. Policija se je protestnikov lotila s solzivcem, saj so jih protestniki napadli in zahtevali odstop vlade. Po poskusu napada na stavbo parlamenta, se je skupina protestnikov vrnila tudi v soboto in izvedla napad na varnostnike. Premier je zaradi nastalega stanja že pozval k predčasnim volitvam, a to ni pomagalo pri pomiritvi nemirov.

Po sončnem zahodu se je pričel napad na varovanem območju pred vhodom na trgu pred parlamentom, kjer je izbruhnil ogenj. Policija je v bran odvrgla solzivec in poklicala na pomoč gasilce, da so pogasili požar. Kamere so ujele prizore, kjer je vidno, da so protestniki na policiste streljali s fračami, policisti pa so v odgovor uporabljali laser, poroča RT.

V določenem trenutku je protestnikom uspelo podreti ograjo, medtem pa so glasno navijali, ko so jo porušili. Policija, oblečena v zaščitni oklep in oborožena s pendreki, se je odzvala s solzivcem. Udeležencem protesta je v soboto uspelo priti do ministrstva za zunanje zadeve in do drugih vladnih zgradb. Med protestom je bil eden policist ubit, več sto pa jih je bilo ranjenih.

V Bejrutu je tudi novinar RT Igor Ždanov, ki je poročal, da varnostne sile uporabljajo solzivec in gumijaste naboje nepremišljeno, čeprav so se na kraju dogodka zbrali tudi novinarji. Odziv policije na demonstracije je označil kot hiter, saj so protestnike prisili, da se umaknejo in razpršijo po ulici. “Povsem prepričan sem, da bo še več žrtev in ogromno ranjenih,” je še dejal Ždanov, in dodal da je zdravniško osebje v stalni pripravljenosti za zdravljenje ljudi, ki so bili prizadeti s solzivcem in gumijastimi naboji. “Povsem prepričan sem, da bo veliko ranjenih, morda celo enako število kot v soboto, če ne še več,” je še dejal Ždanov in dodal, da so bili zdravniki v pripravljenosti za zdravljenje ljudi, prizadetih s solzivcem in gumijastimi naboji. Premier Hassan Diab je pozval k predčasnim parlamentarnim volitvam, vendar njegova obljuba ni uspela zadušiti vala javnih nemirov, ki trenutno zajemajo državo.

Foto: epa

Situacija v Libanonu se čedalje bolj zaostruje, saj so bile gospodarske razmere v omenjeni državi pred samo eksplozijo že v zelo slabem stanju, kar je bil povod za večje število protestov že pred samim dogodkom v pristanišču. Zaradi nastalega stanja sta dva vladna ministra že odstopila, protestniki pa zahtevajo odstop celotne vlade.

Sara Kovač