WHO za Evropo: Razmere terjajo zaostrovanje ukrepov!

Foto: epa

V Evropi se stanje s koronavirusom ponovno zaostruje je na spletni novinarski konferenci poudaril vodja Svetovne zdravstvene organizacije za Evropo Hans Kluge. Kluge je pozval k zaostrovanju ukrepov, pri čemer je pozval, da nastane čim manj postranske škode. V izogib ponovni gospodarski škodi je pozval k sorazmernim, usmerjenim in časovno omejenim ukrepom. Trenutno smo po njegovih besedah v boljši situaciji kot smo bili spomladi, saj število smrti upada, se to lahko kmalu obrne.

“Brez dvoma smo trenutno v Evropi sredi epidemije, kar pa ne pomeni, da bi to moralo biti za nas temno obdobje,” je povedal Kluge. Pravi, da sicer ni razloga za paniko, a je stanje vseeno zaskrbljujoče, saj se bolnišnice polnijo. “Narašča število dnevno potrjenih primerov, vse več je tudi sprejemov v bolnišnice,” je opozoril Kluge. Zaskrbljujoče stanje je ponazoril s podatkom, da je Covid-19 sedaj peti vodilni vzrok smrti, dosežen pa je bil tudi že mejnik tisoč smrti na dan. V izjavi za CNN pa je vseeno poudaril, da je pozitivna novica to, da je število smrti pričelo upadati.

Trenutno se nahajamo v veliko boljši situaciji, kot je to bilo spomladi. Čeprav vsak dan beležimo dvakrat ali trikrat višje število okuženih, je število smrti postalo petkrat manjše. A glede na epidemiološke projekcije, ki jih je navedel, bi se situacija lahko obrnila in do januarja bi se lahko stopnja smrtnosti močna zvišala in za večkrat presegla tisto iz aprila.

Omejitve, ki jih sprejemajo države v Evropi so ključne v naslednjih dneh
Nove omejitve, ki jih spričo hitrega širjenja virusa, sprejemajo evropske države, so zato po njegovih besedah zelo pomembne za upočasnitev širjenja virusa. Kluge svetuje, da bodo ukrepi ciljno usmerjeni, sorazmerni in časovno omejeni, saj bi se le tako lahko izognili večji postranski škodi v družbi in zdravju ljudi. Kot pravi, bodo lokalna zapiranja, ki bi bila podobna tistim v pomladi ključna pri prihodnji zajezitvi virusa.

Direktor WHO Evropa Hans Kluge (Foto: epa)

“Moramo storiti vse v svoji moči, da ohranimo odprte šole,” je še pozval. Treba je ohraniti tudi delovanje zdravstvene oskrbe, zlasti kar zadeva rakava obolenja, cepljenja in srčno-žilna obolenja. Izpostavil je tudi pomen psihičnega zdravja. Pandemija se ne bo ustavila sama, lahko pa za to poskrbimo mi, je nagovoril tako ljudi kot vlade. “Ne odlašajte z relativno majhnimi dejanji, da bi se izognili bolečim ukrepom, kakršnim smo bili priča v prvem valu,” je dejal. Kluge je v nadaljevanju podal večkratni poudarek na spoštovanje osnovnih ukrepov, med drugim nošenje maske in omejevanje zbiranja ljudi. Prepričan je, da bi se lahko ob spoštovanju ukrepov lahko situacija v nekaj tednih. V daljšem obdobju pa bi lahko do februarja rešili približno 280 tisoč življenj.

Sara Rančigaj