fbpx

[Video] Žalostno: Zakaj se ne zavzamejo za pravice žensk v islamu?

Tržnica s spolnimi sužnjami (foto: Twitter)

Danes po svetu praznujemo mednarodni dan žena, ki že vrsto let velja za enega najbolj priljubljenih praznikov, predvsem med žensko populacijo, saj so na ta dan deležne marsikaterih pozornosti in lepih besed. Žal povsod ni tako. Recimo v islamu.

Še vedno obstajajo kraji po svetu, kjer ljudje živijo in sobivajo v duhu srednjega veka pa vse tja do kamene dobe. To se odraža predvsem v državah Bližnjega vzhoda, kjer so celo nekatere živali deležne večje pozornosti in več spoštovanja kot ženske. Ženske v islamskih državah nimajo pravice do dostojnega življenja, do izobraževanja, do kakršnihkoli položajev v družbi, do svobode govora, do razvijanja svojega intelekta in še bi lahko naštevali. So dobesedno stroji za rojevanje in opravljanje gospodinjskih opravil. Koliko časa bo trajalo, preden se bo Bližnji vzhod razvil v neko dostojno družbo, vsaj malo podobno civiliziranemu svetu?

Ne vedo, kako je biti prava ženska
Zagovorniki islama sicer trdijo, da je islam osvobodil ženske izpod suženjstva in podrejenosti moških, a vsakodnevne situacije v državah Bližnjega vzhoda nam pravijo drugače. Tako smo na Twitterju zasledili posnetek, ki nam nazorno pokaže situacijo žensk na Bližnjem vzhodu in prosi, da o tem spregovorimo ter vsaj tako malo prispevamo za njihov boljši jutri. Večina žensk na Bližnjem vzhodu sploh ne ve, kako je biti prava ženska. Ne vedo, da je možno postati izobražena, uspešna, prepoznavna, da je možno potovati po svetu, se osebnostno in karierno razvijati, da je možno s svojimi talentu prispevati k boljšemu svetu, da je možno biti slišana.

Ženske v islamskih državah resda ne vedo, kako je biti prava ženska, dejstvo pa je, da moški, ki z njimi tako ravnajo, prav tako nimajo pojma, kako je biti pravi moški.

M. M.