fbpx

[Video] Zaprl je usta Sorosovi organizaciji: Orban v prodajalni časopisov nakupil vse tiskane medije, ki o njegovi vladi pišejo kritično

Madžarski premier je v trafiki kupil vse časopise, ki o njem in njegovi vladi pišejo kritično. (Foto: Zajem zaslona)

Nevladna organizacija Novinarji brez meja, povezana z multimilijarderjem Georgeem Sorosom, je uvrstila madžarskega premierja Viktorja Orbana na seznam “sovražnikov svobode tiska”. Ta se je odločil, da bo to tudi osebno preveril. Orban je tako na spletu objavil video, kjer je šel v trafiko in pokupil vse časopise, ki o njem in njegovi vladi pišejo kritično oziroma jih žalijo. Ironično, Orban je trafiko zapustil s polnim kupom časopisov, zato je ob videu zapisal: “Našel sem izgubljeno svobodo.

Madžarski premier Viktor Orban se je odločil v trafiki kupiti vse časopise, ki o njem in njegovi vladi kritično poročajo. In teh ni bilo malo. V videu, ki kroži po socialnih omrežjih, so zapisali, da je Orban našel “izgubljeno svobodo” tiska. “Prišel sem, ker smo na Madžarskem s strani enega čuvaja Georgea Sorosa uvrščeni na seznam, ki nas uvršča med sovražnike svobode tiska,” je pojasnil prodajalcu Orban.

“Mislil sem, da bom našel kraj, kjer bom lahko videl, kateri časopisi kritizirajo ali žalijo vlado in jih potem kupim,” je še dejal v nadaljevanju. Orbanu je uspelo zbrati vse časopise, nakar je iz trafike odšel s celotnim kupom časopisov, medtem ko društvo novinarjev brez meja – RSF očita, da se vse od leta 2010 ni zaustavil z napadi na medijski pluralizem in neodvisnost. Po mnenju poslancev Fidesza gre v tem primeru še za eno organizacijo, ki je financirana s strani Georgea Sorosa in ne prenese antiglobalista Orbana na oblasti.

Madžarski premier Viktor Orban (foto: EPA)

Društvo novinarjev brez meja je madžarskega premierja Viktorja Orbana uvrstilo na seznam največjih sovražnikov medijske svobode in ga tako postavilo ob bok brazilskemu predsedniku Jairu Bolsonaru in prestolonasledniku Savdske Arabije Mohammedu bin Salmanu. Na seznamu so med drugim tudi ruski predsednik Vladimir Putin, beloruski predsednik Aleksander Lukašenko in kitajski predsednik Xi Jinping.

Sara Rančigaj