[Video] Zaradi napada z droni zaprto moskovsko letališče

Posledice napada z droni. Vir: AFP

Ruske oblasti poročajo, da so v ranih jutranjih urah nad nebom prestolnice prestregli napad z droni. Kot kažejo posnetki, ki so se pojavili na spletu, je vsaj eden od dronov zadel poslovni nebotičnik, to pa potrjujejo tudi izjave lokalnih oblasti, ki trdijo, da sta bili poškodovani dve poslovni stavbi. 

Rusko obrambno ministrstvo, kljub temu da Rusija sistematično obstreljuje ukrajinsko prestolnico in ostala večja mesta že od začetka vojne, trdi, da gre za teroristični napad. Ukrajinska stran napada zaenkrat ni potrdila. Zaradi tega nekateri komentatorji vojne špekulirajo, da bi lahko šlo tudi za lažno operacijo ruskih oblasti z namenom mobilizacije podpore za vojno v Ukrajini. Žrtev med napadi niso zabeležili.

Po informacijah ruskih oblasti so te sestrelile dva ukrajinska drona, enega pa so nevtralizirali z elektronskim bojevanjem, poroča AFP. Sergej Sobjanin trdi, da sta bili v napadu dronov poškodovani dve poslovni stavbi. Trenutek, ko je eden od dronov zadel poslovno stavbo, je bil posnet s pametnim telefonom in nato objavljen na spletu.


Kasneje so se na spletu pojavili novi posnetki, ki pokažejo relativno majhno škodo na infrastrukturi.

Zaradi nočnega dogajanja so zaprli mednarodno letališče Vnukovo na jugozahodu Moskve, lete pa preusmerili, poročanje ruske tiskovne agencije TASS povzema AFP.

Prizorišče napada. Vir: AFP

Redki napadi na Moskvo
Ruska prestolnica doslej še ni bila resneje ogrožena zaradi napada z brezpilotnimi letalniki. V začetku maja sta bila dva brezpilotna letalnika sestreljena nad Kremljem, nedolgo zatem pa so ukrajinski droni zadeli več stolpnic v Moskvi. Uspešni napadi, ki so povzročili otipljivo škodo na ruski vojaški tehniki, so bili omejeni na vojaške lokacije bližje ukrajinski meji. Tak primer je bil napad na rusko vojaško letališče Engels, kjer so v napadu življenje izgubile tri osebe.

Ž.K., STA.