[Video] ZDA s sankcijami na ruskega naftnega velikana, ki ohranja pri življenju Madurovo strahovlado v Venezueli

Elliott Abrams (foto: EPA)

ZDA so v torek, 18. februarja 2020 predstavile nov sveženj sankcij proti podružnici ruskega naftnega velikana Rosneft s sedežem v Švici. Podjetje naj bi po trditvah predstavnikov Trumpove administracije “pri življenju ohranjalo Madurovo oblast” v Venezueli.

Z uvedbo dodatnih sankcij se nadaljuje ameriško stopnjevanje pritiska na Venezuelo in posredno tudi na Rusijo. V Moskvi so bili do ameriške poteze kritični, češ da gre za nelojalno konkurenco.

Ravno tako so iz uradne Moskve sporočili, da uvajanje dodatnih sankcij na ruska podjetja zaradi sodelovanja z Venezuelo ne bo odvrnilo Rusije od nadaljnega sodelovanja z Madurovim režimom.

Po trditvah ruskega ministra za zunanje zadeve Sergeja Lavrova se s tem, kakor poroča Reuters, dodatno kvarijo ameriško-ruski odnosi, ravno tako pa se posega v  globalni prosti trg.

Po besedah venezuelskega ministra za zunanje zadeve Jorgea Arreaze pa je to zgolj še eden v vrsti ameriških napadov na Venezuelo.

Posebni predstavnik za Venezuelo Elliott Abrams je na tiskovni konferenci povedal, da ne pričakujejo, da bodo nove ameriške sankcije vplivale na ceno nafte po svetu.

Ivan Šokić

 • PORK Amashina

  Ni slabo če bo kaj pomagalo…

 • stajerc5

  Japaja, podrazitev nafte, hehehe! Nafte je tako veliko v visku, da so vsi srecni, ce se prodajo kaksno galono. Trump je sesul Arabce, Irance in se najbolj Ruse z svojim frakingom. Se enkrat, nafta je v razprodaji!

 • xtc

  Putinu bodo kmalu pošla krila,ko ga bodo stisnile finance-nato,hja že videno revolucija.

 • Silvester Alič

  Upam da bo Rosneft še več nafte izvozil v Venezuelo, če že kdo drug noče

 • Truth

  Psihopat, ki je z varnostno-obveščevalnimi podatki, organizacijo in dostavo orožja, pa tudi ”humanitarnim” motiviranjem, omogočil vsaj trem srednjeamerškim diktatorjem obsežne krvave pokole nad svojim prebivalstvom, se tukaj predstavlja kot dobrotnik Venezuelcev, branik demokracije…Ima srečo, da je v ZDA, kjer je raven splošne izobrazbe med velikim delom prebivalstva dovolj nizko, da mu to verjamejo…tako kot jih veliko sploh ne ve, s katerimi državami ZDA meji…