fbpx

[Video] Zdravnica ob rentgenski sliki pljuč umirajoče 20-letnice, ki se ni cepila: “Ne vem več, kakšno sporočilo naj povem ljudem!”

Foto: YouTube

Število okužb z delta različico koronavirusa skokovito narašča, kar pa je trenutno zaskrbljujoče, je, da bolnišnično obravnavo potrebujejo vse mlajši bolniki. Spodnji videoposnetek prikazuje oddelek intenzivne nege iz srbske bolnišnice v Batajnicih, direktorica bolnišnice dr. Tatjana Adžić Vukičević pa je pokazala tudi rentgenske slike pljuč 20-letnice, ki praktično več ne opravljajo svoje funkcije. “Pacientka nima pljuč, s katerimi lahko diha! Njena pljuča so zacementirana!” je dejala zdravnica. “Ne vem več, kakšno sporočilo naj povem ljudem,” je obupano dodala. “To ni epidemija, to je požar”!

V največji covid bolnišnici v Srbiji, v Batajnicih, se trenutno zdravi približno 700 bolnikov. Dr. Tatjana Adžić Vukičević je nazorno in preprosto pokazala resnost situacije, povedala je še, da v desetih mesecih intenzivnega dela kaj takega še ni videla. Mlajše pacientke s tako težkim potekom bolezni še niso imeli. Poudarila je tudi dejstvo, da dekle ni cepljeno in nima pridruženih bolezni.

“Odkar se borimo z epidemijo, še nismo imeli mlajšega pacienta s tako težkim potekom bolezni. Pacientka je stara 20 let, farmacevtka iz Beograda, ni cepljena in nima niti ene pridružene bolezni.” Ob teh besedah, ki jih je izrekala z zaskrbljenostjo, je pokazala tudi slike njenih pljuč ob prihodu v bolnišnico, kar je bilo 4. 9., naslednja slika prikazuje, kako se je stanje hitro slabšalo, saj se je kapaciteta pljuč bistveno zmanjšala že v enem dnevu, kar prikazuje slika iz 5. septembra. “Naslednji dan, 6. 9., pa je že bila na kisiku. Ona nima pljuč, na katera diha! To je progresiven stadij covid-19 infekcije in ona praktično diha le z z zgornjim levim delom pljuč. Njena pljuča so zacementirana! To je to, kar nas v tej bolezni zelo skrbi in takšna je različica delta,” je dejala Vukičevićeva.

Prikazali del intenzivne nege
Zdravstveni delavci iz bolnišnice v Batajnicih so že v začetku četrtega vala izmučeni. Delajo prek svojih delovnih časov, v oddelkih intenzivnih neg je velika gneča. Na novo so odprli še štiri oddelke in 18 oddelkov za polintenzivno nego. Dr. Vukičevićeva je pokazala del enega oddelka, v katerem se zdravi 10 pacientov, niti eden izmed njih ni cepljen. “Ko anketiramo vse paciente, ki so okuženi s koronavirusom, jih prek 90 odstotkov ni prejelo cepiva. To je zelo zaskrbljujoče in ne vem več, kakšno sporočilo bi povedala tem ljudem in kako naj jih prepričamo. Spodbudno smo začeli s cepljenjem in vsem nam bi bil sedaj potreben tretji odmerek in zagotovo do takšnega scenarija ne bi prišlo. To ni epidemija, to je požar, to je veliko huje kot lani.”

Kako hitro se bolezen razvije
V Srbiji so v torek zabeležili 5069 novih okužb in Vukičevićeva pravi, da lahko le čakajo, kaj se bo zgodilo v naslednjem tednu, saj v povprečju od pojava prvega simptoma do sprejema v bolnišnico traja približno od 5 do 7 dni. “Takšna klinična slika, kot je slika 20-letne pacientke, se je razvijala devet dni, pri nekaterih tudi prej, lahko tudi v štirih dneh potrebujejo bolnišnično pomoč.”

Bolnišnica je precej polna, je še dejala, od 700 bolnikov jih je 620 na oddelkih za polintenzivno nego, 80 pa na oddelkih za intenzivno nego. Vsak dan sprejmejo med 40 in 70 novih pacientov, je povedala dr. Adžić Vukičević. Med njimi je največ moških, starih med 30 in 40 leti, nato prevladujejo pacienti, stari od 40 do 50 in nato od 20 do 30.

Anita Gužvič