[Video] Združene države Rusiji: Nikoli ne bomo dopustili aneksije ukrajinskega ozemlja!

Foto: epa

Združene države sporočajo Kremlju – vemo, kaj počnete in z zavezniki vam bomo to preprečili. Odločno sporočilo Američanov se nanaša na ruske načrte v Ukrajini, ki ji želijo odščipniti strateške dele ozemlja na jugu in vzhodu države. 

“Vemo, kaj bo naslednja poteza Rusije. Rusija vzpostavlja temelje za priključitev ukrajinskega ozemlja, ki ga zaseda, kar je neposredna kršitev ukrajinske suverenosti. Če bo Rusija nadaljevala s svojimi načrti za priključitev, se bomo odzvali hitro in ostro v tesnem sodelovanju z našimi zavezniki in partnerji,” so v objavi na Twitterju, na profilu ameriške misije v Natu zapisali Američani.

V pripetem posnetku so še dodatno razložili, da v Kremlju postopajo na isti način kot takrat, ko so leta 2014 vdrli na Krim in si ga nezakonito priključili. Dodali so še, da Združene države in Nato zavezniki takšnega grabljenja ozemlja ne bodo nikoli dopustili.

Rusi nameravajo organizirati referendume
Podobno izjavo smo slišali že v začetku tedna, ko je John Kirby, koordinator za strateško komuniciranje Sveta za nacionalno varnost, javnosti povedal, da bodo Rusi najverjetneje na osvojenih ozemljih skušali organizirati referendume. Eden prvih korakov na poti do tega je nameščanje nelegitimnih uradnikov, ki bi referendume tudi organizirali. Rezultate referenduma bodo prilagodili tako, da bo videti, kakor da lokalno prebivalstvo podpira priključitev Ruski federaciji, kar pa bo Putin izkoristil kot izgovor za dokončno aneksijo osvojenih ozemelj.

V teku je še nekdaj drugih postopkov. Ruski kolaboranti na osvojenem ozemlju naj bi silili ukrajinske državljane, da bi sprejeli rusko državljanstvo, na ozemlju, kjer potekajo spopadi, pa se tudi odpirajo podružnice ruskih bank, ki režimu služijo kot finančna opora.

Ruske načrte bo najprej skušala skaziti ukrajinska protiofenziva, ki naj bi se začela v Harkovu, na jugu države. Gre za strateško območje, kjer so pomembna ukrajinska pristanišča, ki so za preživetje države bistvenega pomena. Protiofenziva naj bi se začela še pred koncem poletja.

Andrej Žitnik