fbpx

[Video] Zelenski sporoča, da ne bo zapustil domovine; Brata Kličko poprijela za orožje, borita se za Ukrajino

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in župan Kijeva Vitalij Kličko (Foto: Twitter)

“Izjemno težak in čustven pogovor s predsednikom Ukrajine Volodimirjem Zelenskim med nočnim zasedanjem Evropskega sveta. S položaja v Kijevu. S sporočilom, da se bodo borili do konca in da se mogoče zadnjič slišimo,” je premier Janez Janša sporočil preko Twitterja. 

“Naslednjih nekaj dni bo odločilo, kaj bo Evropa v prihodnosti. Samo zmaga Ukrajine in Putinov poraz lahko preprečita dolgo obdobje nove hladne vojne 2.0, nestabilnost, padec standarda, novo oboroževalno tekmo in grožnjo jedrskega spopada,” je prepričan slovenski premier Janez Janša, ki poudarja, da je boj za Ukrajino tudi boj za Evropsko unijo.

Zavrača govorice, da bi zapustil Ukrajino
Zelenski je v video nagovoru sporočil, da so se znašli sami v obrambi svoje države. “Kdo je pripravljen, da se bori z nami? Nikogar ne vidim. Kdo garantira Ukrajini, da se bo priključila Natu? Vse je strah.” Povedal je, da je govoril s številnimi državniki, ki so izrazili svojo podporo. “Hvaležen sem vsakomur, ki Ukrajini pomaga na konkreten način. Ne samo z besedami, ampak na konkreten način.”  

Po besedah ukrajinskega predsednika informacije, ki jih imajo kažejo, da za sovražnike predstavlja tarčo številka ena. “Moja družina je tarča številka dva. Politično želijo uničiti državo tako, da se znebijo političnega vrha. Informacije tudi razkrivajo, da so sovražne sabotažne skupine vstopile v Kijev. Zato pozivam Ukrajince: bodite previdni, spoštujte policijsko uro.” Ker so ponekod pojavile govorice, da naj bi Zelenski zapustil Ukrajino, je ta govorice odločno zanikal in poudaril, da še naprej ostaja na mestu skupaj s tistimi uradniki, ki so nujni za delovanje oblasti.

Putin ukrajinsko vojsko poziva, da prevzame oblast
Po poročanju BBC-ja Putin pozval ukrajinske vojake, naj prevzamejo oblast in se s tem obrnejo proti oblasti Zelenskega in njegovim sodelavcem, ki jih je označil za  “neonaciste” in “odvisnike od mamil”. “Vzemite oblast v svoje roke. Mislim, da se bomo lažje pogajali z vami kot s to bando neonacistov in odvisnikov od mamil,” je preko televizijskega nagovora dejal Putin.

https://twitter.com/NFTshawty/status/1497140386858475522

Župan Kijeva se na terenu skupaj z bratom bori za svojo domovino
Če je kdo pomislil, da se bodo Ukrajinci v enem dnevu podredili Rusiji, ki velja za četrto največjo silo, se je uštel. Ukrajinci so namreč še kako motivirani, ker se borijo za lastno domovino. Na bojišču sta tudi nekdanja boksarska šampiona v težki kategoriji Vladimir in Vitalij Kličko. Vitalij, ki trenutno zaseda mesto župana Kijeva, je v pogovoru za BBC nedavno dejal, da Ukrajinci ne marajo ruske agresije. “Borili se bodo za našo prihodnost in za naše otroke.”

Foto: Twitter

V Evropi v luči dogajanja narašča zaskrbljenost na račun nove begunske krize. Madžarska je že izrazila pripravljenost za sprejem beguncev iz Ukrajine. Begunci bodo lahko zaprosile za azil celo neposredno na Madžarskem, kar doslej sicer ni bilo sploh mogoče. “Ob ruski agresiji na ozemlje Ukrajine bo Slovenija nudila polno pomoč vsem, ki bodo pred vojno bežali. Pomoč bo nudena tudi s sprejemom ukrajinskih beguncev, ki bodo to potrebovali,” je danes na družbenem omrežju Twitter zapisal minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Nina Žoher