fbpx

[Video] Zgodovinska misija iskanja življenja v vesolju beleži prve uspehe: Robotski terenec NASE, imenovan Perservance Rover, je srečno pristal na Marsu

Nasa na Mars poslala robota na kolesih za iskanje znakov življenja. (Foto: Reuters, posnetek zaslona)

Nacionalna zrakoplovna in vesoljska uprava NASA je za javnost sporočila, da je vozilo Perservance Rover uspešno pristalo na Marsu. Gre za misijo, ki je v tehničnem smislu najsodobnejša doslej. Obenem je potrebno povedati, da gre za že peto tovrstno misijo te vesoljske agencije, ki bo namenjena raziskovanju posameznih delov Rdečega planeta. 

NASA je sporočila, da je njen robotski terenec Perseverance rover uradno pristal na Marsu v četrtek, ob čemer je bil primoran opraviti okoli 482 milijonov kilometrov dolgo popotovanje skozi vesolje. Njegovo poslanstvo naj bi bilo iskanje sledi življenja izven Zemlje, in sicer v kameninah Marsa. Z NASE pa so ob tem še sporočili, da je bil pristanek njihovega džipa uspešen, poroča Sputnik News.

Pri vesoljski agenciji pristanek raziskovalnega džipa vidijo kot svoj velik uspeh. Uspeh razumejo kot potrditev njihovih dosedanjih prizadevanj ter spodbudo za njihovo delo v prihodnje. Kmalu po svojem pristanku je robotski džip sicer posredoval dve fotografiji površja Rdečega planeta. Vozilo sicer tehta 1025.136 kg, pristalo pa je v kraterju, ki se imenuje Jezero. Kot še navajajo pri NASI, naj bi šlo za enega bolj tveganih krajev za pristanek, saj je posejan s številnimi ostrimi skalami, nevarnimi pečinami ter balvani.

Razlog za pristanek na tem negostoljubnem kraju je prepričanje znanstvenikov, da gre za nekdanje jezersko dno, v njem pa bi lahko odkrili ostanke že odmrlih mikrobov, in sicer iz obdobja, ko je bilo podnebje na Marsu mnogo bolj vlažno. Vendar pa bo minilo še nekaj tednov, preden se bo džip podal na svojo raziskovalno misijo, saj morajo inženirji najprej posodobiti sistem, kar bi roverju omogočilo navigacijo na novem terenu. Doslej tehnološko najnaprednejši robot NASE za raziskovanje Marsa, je sicer stal 2,4 milijarde dolarjev. Njegovo opremo sestavlja komplet radarjev, kamere in celo mini helikopter, ki se imenuje Ingenuity (Iznajdljivost oziroma Domiselnost). 

Domen Mezeg