Viktor Orban o ilegalcih: “Izvažati bi morali pomoč, ne pa uvažati težav”

Madžarski premier Viktor Orban. (Foto: Twitter)

Madžarski premier Viktor Orban je v svojem govoru na konferenci “Pogovor Budimpešte in Evrope”, kjer je opozarjal na islamizacijo Evrope, dejal, da bi “morali izvažati pomoč, ne pa uvažati težav”, pri tem pa vse opozoril, da je potrebno biti previden pri ponotranjanju ideje, da je islam del Evrope, saj si islamisti to razlagajo popolnoma drugače. 

Na konferenci so mu postavili vprašanje: “Kaj lahko Madžarska ponudi skupni evropski politiki?” Prva stvar, ki jo je Orban izpostavil, je, da so lahko vzorni model gospodarske reforme, kot drugo pa se je navezal na problem migracij. “Po potrebi lahko ponudimo pomoč pri prevozu migrantov nazaj v njihove domove. Že dolgo govorimo in opozarjamo: izvažati bi morali pomoč, ne pa uvažati težav.”

Islam ni del evropskih držav
Dejal je še, da vsem lahko svetuje pomembno stvar, in sicer je opozoril, naj bodo previdni pri ideji, da je islam del katere koli evropske države. “Dobro je vedeti, kaj je islam, in Madžari se tega zavedamo. Če pravimo, da je islam del Nemčije, si islamisti to razlagajo oziroma verjamejo, da je Nemčija del islama. To je vredno premisliti.” Dodal je še, da poleg pomoči, ki jo dajejo, in nasvetov, “moramo to povedati nežno, pa vendar jasno, in ne smemo dovoliti, da bi bili prisiljeni storiti nekaj proti svoji volji. In če v pogajalskem procesu ne moremo doseči zadostnega rezultata, če ne moremo sprejeti ali vsaj tolerirati pogledov drug drugega na migracije in proračun zdaj”, je dejal Orban, naj potem počakamo na to, da Evropejci izrazijo svojo voljo na volitvah 2019, poroča Voice of Europe.

A.G.