fbpx

Virantovanje po hrvaško: Oreškovićeva vlada je padla

Hrvaški premier Tihomir Orešković (foto: epa).

Poslanci hrvaškega sabora so izglasovali nezaupnico vladi Tihomira Oreškovića. Za nezaupnico je glasovalo 125 poslancev, 15 jih je bilo proti, dva sta se vzdržala.

Hrvaška vlada je bila zaradi sporov med HDZ in Mostom že nekaj časa na robu padca. Orešković je zaradi afere s poslovanjem podjetja Karamarkove soproge z lobistom madžarskega Mola zahteval odhod iz vlade podpredsednika vlade Tomislava Karamarka, sicer predsednika HDZ.

Karamarko je na koncu odstopil, a hkrati pozval, da odstopita tudi Orešković in drugi podpredsednik vlade Božo Petrov. Ta je predsednik Mosta, stranke, ki bi jo lahko primerjali z zdaj že propadlo Državljansko listo Gregorja Viranta.

Karamarkov HDZ oziroma njegova Domoljubna koalicija je nato proti Oreškovićevi vladi sprožil nezaupnico, ki je uspela. Domoljubna koalicija zdaj skuša zbrati 76 poslancev, da bi za novega predsednika vlade izvolili Zdravka Marića, finančnega ministra v padli vladi. Opozicija na čelu s SDP pa si želi čimprejšnjih parlamentarnih volitev.

A. Ž.