fbpx

Viri poročajo o skupini najmanj sedem tisoč migrantov, ki naj bi jih oblasti južne sosede že v kratkem spustile čez mejo

Slika je simbolična (Foto: STA)

V senci razprav o t. i. marakeški deklaraciji je slovenska javnost kar nekoliko pozabila na konkretne težave v zvezi z migranti. V našo državo prihajajo “po kapljicah”, saj ne mine dan, da ne bi policisti prijeli skupine ilegalnih migrantov. Toda naši viri s policije opozarjajo, da se lahko stvari zapletejo, saj bi lahko že v kratkem v Slovenijo vstopila večja skupina migrantov – bilo naj bi jih najmanj sedem tisoč.

Portal Krupljani iz BiH poroča, da policija Unsko-sanskega kantona (Bihać) že nekaj časa blokira vse dostope migrantom na ozemlje kantona. Zaradi tega naj bi bili nekateri migranti obupani, saj jih policija tudi deportira stran od ciljne postaje v Bihaću, v mestu, kjer migrantov ne želijo več sprejeti zaradi dogodkov v zadnjih mesecih.

Ker pa prihaja december in so se temperature že znižale, obstaja resna možnost, da se bodo poskušali migranti v večjih skupinah prebiti v države, kjer so – po lastnih informacijah – dobrodošli. Tudi zato je mogoče pričakovati nov naval migrantov v Slovenijo že v kratkem. Navsezadnje slovenska vlada močno podpira razvpiti globalni sporazum o migracijah, ki pa je le del načrta Združenih narodov, da do leta 2050 v Evropo preseli več sto milijonov ljudi iz t. i. tretjega sveta, še zlasti iz večinsko muslimanskih držav, medtem ko vse več Francozov in Švedov zaradi razmer v svoji domovini išče novo domovanje na Madžarskem.

Medtem pa portal Bišćani poroča, da humanitarne organizacije za migrante nabavljajo oblačila in obutev. Pred nekaj dnevi pa je isti portal poročal o pretepu migrantov v samem centru Bihaća. Ker se bodo temperature v tednu, ki je pred nami, znova začele zniževati, je možno pričakovati večji pritisk migrantov, še posebno če se jih bodo oblasti na Hrvaškem skušale otresti tako, da bodo preprosto odprle mejo.

Demokracija