Višegrajska skupina nasprotuje obveznim migrantskim kvotam

Foto: epa

V času, ko se Evropa sooča z vedno novimi izzivi na področju migrantske problematike in mnenja o njeni rešitvi prihajajo tako s strani evropskih kot tudi drugih držav ter se pojavljajo pozivi k delitvi bremena prebežnikov med posamezne evropske države, slednjemu mnogi ostro nasprotujejo.

V Bruslju so se v zadnjem času že nekajkrat pojavili pozivi, da bi bilo potrebno migrante, ki so na staro celino prispeli z zadnjim migrantskim valom, bolj pravično porazdeliti med posamezne članice EU, saj je znano, da je večina doslej prispelih pribežnikov nastanjenih na evropskem zahodu, še zlasti v Nemčiji, Franciji in na Švedskem, čemur pa evropski vzhod pretežno nasprotuje. Slovenija je ubrala srednjo pot.

Višegrajska skupina držav se upira z vsemi štirimi 
Predstavniki Madžarske, Slovaške, Češke in Poljske so na današnjem srečanju v Bratislavi poudarili pomen “fleksibilne solidarnosti” pri reševanju obravnavane problematike, kar pomeni, da bi morali biti dogovori s področja migracijske politike EU prostovoljni in ne obvezni, so na svojem srečanju sporočili v svoji pisni izjavi za javnost.

Madžarski “ne” migrantom
Pozivi omenjene skupine pa se pojavljajo prav v času, ko se Madžarska že odloča za gradnjo novega zidu na meji s Srbijo. Svoje dejanje pojasnjuje kot upor proti napačnim odločitvam Bruslja. Z novo ograjo Madžari nameravajo še dodatno okrepiti svojo varnost, ki jo sicer že zagotavlja podobna infrastruktura na omenjeni meji in ki ilegalnim migrantom onemogoča prost prehod. Novi sistem naj bi bil močnejši od prvotnega. Ob tem Orban navaja, da bo šlo za “resno konstrukcijo”, ki naj bi zadržala tudi po več sto oseb hkrati. Prav tako je dejal, da bi se morali voditelji držav EU zoperstaviti zgrešeni politiki Bruslja, ki želi vsiliti kvote migrantov njihovim državam, še navaja portal forsal.pl.

Slovenija bolj popustljiva
Slovenska politika se zdi nekoliko bolj popustljiva, saj je znano, da je naša država že sprejela določene manjše kvote migrantov. Po navedbah rtvslo.si naj bi bili slednji med drugim nastanjeni v Postojni in Novi Gorici. Šlo naj bi za mladoletnike brez staršev, nastanitev zanje pa naj bi uredili v tamkajšnjih dijaških domovih. Ob tem se pojavlja vprašanje njihove integracije v slovensko družbo.

D. M., STA

 • Osti jarej

  a ne razmišljajo madžaroši,o pristopu k višegrajski skupini….hmmmmm?…pa to

  • Franc Šink

   Ne bodi žleht.

 • Olga

  Migrante je hotela Merklca, pa naj jih ima! Italijani si jih veselo šaflajo iz morja in služijo! Naj jih imajo!
  Sem proti priseljevanju te agresivne in nestrpne kulture! Večina niso niti begunci, so ekonomski migranti! Evropejci so brez deala, pa masivno uvažajo nepismene in nezaposljive ljudi!
  Slovenska vlada brez soglasja naroda uvaža divjake!

  • avtohtoni neandartalec

   Ti jih pa zgleda osebno dobro poznaš, jaz bi večino arabcev takoj zamenjal za Hrvaške, bosanske in Albanske divjake, ki so tudi med največjimi mafijami v Evropi ij v svetu, jihadisti jim ne sežejo do kolena. Bolj pogumni so in odločni, zato so njihovi izpadi bolj odmevni, vendar zo redki, kar pa se čiste zlobe in hinavščine tiče, ga ni čez balkanca, sploh zahodnega in bračo orla.

   • Razocarana

    Če so ti tako všeč, priporočam selitev v Sirijo. Je bojda v tem času prav prijetna in izgleda kar v redu v oglasu ki ga je Sirijska vlada izdala za turiste: https://www.youtube.com/watch?v=SubbhS2ipUA

 • xtc

  mISLIM ;DA BODO vIŠEGRAJCI ZAGOTOVO PRIDOBILI ŠE PAR DRŽAV;K TEJ DRŽI IN DA BO TO ZELO VERJETNO POMENILO KONEC hOLLANDE_jUNCKER_ mERCKLOVE IMIGRANTSKE POLITIKE;KAJTI NEZADOVOLJSTVO VSE BOLJ RASE TUDI V nemčiji inše kje;ker se želijo znebiti nadležne in neuporabne drhali;ki izkorišča in terorizira domačine in ljudem vse bolj prekipeva;četudi so preje bili še tolerantni ob divjanju te nadlege potajajo vse bolj živčni in nestrpni;kar je tudi logična posledica:

  • avtohtoni neandartalec

   Saj mene tudi zanima kdo sploh predseduje EU, kako dolgo je bil predsednik Janša, meni se ni zdelo več kot par let, Juncker je pa zgleda inventar, se mi zdi, da prenašamo to barabo že kakšnih deset let.

 • Caetano

  To je realna alternativa filoislamizmu Merklove ipd. Tudi Slovenija bi morala biti zraven.

 • Caetano

  To ne moreš verjet kako daleč gredo aktualni evropski in ameriški voditelji v paktiranju z islamisti. Če se spomnim samo Merklove in njene ”wilkommen” politike pa dogovarjanja z Erdoganom, ti je lahko samo slabo.

  Obama in Hilarija sta poslala po drugi strani v Sirijo na teren ameriške specialne enote zdaj tudi k tem milicam, ki jih je oborožil Erdogan in ki zdaj izvajajo skupaj s turško vojsko ofenzivo ”ščit Evfrat” pa kričijo na svoje ameriške t.i. zaveznike ”naš poveljnik je prerok Mohamed”.

 • totex39

  Države, ki sestavljajo višegrajsko skupino so pokazale svojo trdnost proti begunski problematiki, ne tako kot naša komunistična nesposobna vlada, ki se enostavno podreja tem bruseljskim cepcem.

  Skrompirana vlada, ki odloča o naši usodi brez volje svojega naroda mora odstopiti !

 • garfi

  slovenija bolj popustljiva, ker to ni Slovenija
  evroposlanci SDS bi lahko več informirali kaj počnejo

  • Olga

   Cerarjeva vlada je bolj popustljiva… Delajo pa itak proti volji Slovencev!

  • Čeas je da se pokažejo in izkažejo ti naši poslanci, ne pa da tiho kot riti spuščajo TTIP in CETA, se uklanjajo ukazom i naseljevanju muslimanov v Evropo. Ni toliko bistveno, kako so izobraženi in lepo govorijo. Rabimo borce, ki bodo prek svojih dejanj branili Slovenstvo.

 • Franc Šink

  Višegrajci bodo kmalu obrambni steber EU!!

  • pajot

   Če se ne motim je ravno Poljak Sobieski nagnal Turke izpred Dunaja.Zgodovina se ponavlja.

   • Novakec1

    Kdo jih je pa pri Sisku pogazu?

    • pajot

     Andrej Turjaški.

 • bojan

  Višegrajska skupina je zglked celi evropi … steber evropske varnosti ki upam da se razširi še na več članic …

  • avtohtoni neandartalec

   Mene so prepričali, odkar je jasno kaj so, se te avstroogarske prostitutke pogajajo samo še za ceno in kvote.

 • avtohtoni neandartalec

  Lep članek, prebežniki, ki se sredi besedila spremenijo v migrante in spet nazaj v prebežnike, dajte se prosim odločiti o katerih pišete. Vem, da ni lahko, ampak saj to je bistvo te zgodbe. Pri nas veljajo za migrante Hrvati, bosanci in Albanci, za prebežnike pa arabci. To ne omenjam kar brez veze, tudi migranti so bežali k nam iz balkana kot prebežniki, tudi oni so se pritoževali, da delamo z njimi slabše kot z živino in niso dobili nič od pomoči, o kateri so na veliko nabijali tedanji nacistični mediji, kar je bilo res, stvari so se začele komplicirati šele z leti, ko vojne na balkanu ni hotelo biti konec in je postalo jasno, da se jim ne mudi več nazaj domov. Praktično čez noč so prebežniki postali pravi migranti, začeli so prejemati polno socialno pomoč, kvalitetne pakete iz Rdečega križa, našli so si priložnostna dela, od tam naprej je bil zgolj še korak, da so se začeli normalno družiti z domačini, zaplodili otroke, danes pa si lastijo lepa stanovanja in hiše. Zgodba o uspehu.
  No ja, ne čisto, med tem so veliki Slovenci, po rodu iz Hrvaške, bosne in Albanije uničili primerno število Slovencev, katerih domove, osebno lastnino, položaje v skupnostih in redka delovna meata so zasedli balkanski prebežni migranti, zgodba u uspehu se je kmalu začela spreminjati v zgodovinsko tragedijo, kot jo poznamo danes, od stare, dobre Slovenije ni ostal več niti S, to je zdaj podalpska bosna, kot so nas strašili, da smo bili pred osamosvojitvijo, pa smo bili takrat še daleč od tega. Zdaj smo pa res.

  Tile avstroogarji so pa geniji, da jim ni para v Evropi, a res, obvezne kvote ljudi se delijo, in mi jih moramo enostavno vzeti, kot bi nam kdo metal žaklje krompirja, ker ZDA niso mogli brzdati libido, Nemčija štancat orožje, naši kmetavzarji drugje služiti vojsko, Merklova se je pa zarekla, in smo zdaj vsi krivi. Kaj pa, če nočemo sužnjev, a kje piše, da moramo? Pokažite mi eno državo v Evropi, ki mora dovoliti priseljevanje tujcev, za eno samo bi rad slišal, ki pozna tak zakon. Je ni. In, če nikomur nič ni treba, zakaj se višegrajska naveza potem pogaja, a jih je kdo kaj vprašal, od kdaj so tisti peto razredni politiki pooblaščeni, da se lahko v imenu ljudstva pogajajo o migrantski prostituciji? In kaj se je zgodilo z načrti o vzpostavitvi varmega ozemlja in kampih za begunce, saj ni nobene vojne, razen če jih ne bodo Američani in Rusi spet bombardirali, ni razloga, da ne bi boljše čase čakali doma. To ni več politika, Evropa se obnaša isto kot za časa vladavine Hitlerja, samo lažejo še in širijo sovražno vojaško propagando, da ljudje čim bolj trpimo, takoj sem pripravljen podpreti politika, ki jo zahteval referendum za izstop Slovenije iz Evropske unije.

 • Novakec1

  €U postaja zmeri večje Butale

 • valentin

  Zato pa se uveljavlja NWO, da bodo tisti na vrhu diktirali ka bomo morali, koga, koliko tujcev bomo morali sprejeti v svoj dom.

 • Novakec1

  Začnite ograje postavljat tudi proti zahodu. Balkan lahko pridela kvalitetne hrane za vzhodne in balaknske države, samo mal je treba v roke plunt pa začet delat. Tisto ameriško in kanadsko generično sranje naj pa €U ovce jejo