Visok severnokorejski državnik umrl v prometni nesreči

V prometni nesreči je umrl osebni svetovalec severnokorejskega komunističnega diktatorja Kim Jong-Una. Kim Yang Gon je bil vodja pogajanj z Južno Korejo, poroča severnokorejska državna televizija. Zaenkrat še ne poročajo o podrobnostih prometne nesreče.

Kim Yang Gon je veljal za osebo, ki je bila Kim Jong Unu zelo blizu, saj ga je na mesto vodje Agencije Združena fronta imenoval njegove oče Kim Jong Il. Strokovnjaki za razmere v Severni Koreji opozarjajo, da bi bila Gonova smrti lahko le še dodatno poglavje v Unovi čistki uradnikov, ki mu stojijo na poti. Najbolj dramatičen primer je bila usmrtitev Unovega strica, ki so ga med drugim obtožili veleizdaje.

Njegov predhodnik je prav tako umrl v prometni nesreči,” je za CNN dejal profesor mednarodni odnosov z Univerze v Gruziji Han Park. Ob tem ugotavlja tudi, da je kljub zelo redkim prometnim nesrečam v Severni Koreji malo verjetno, da bi se Kim Jong Un in Kim Yang Gon sprla.

Zmeden sem, zelo sem zmeden,” zaključuje Han Park.

Državniški pogreb
Severnokorejske oblasti bodo preminulemu diplomatu organizirale državniški pogreb, vključno z vsemi častmi, ki pritičejo uradniku njegovega kova, medtem pa državni mediji o njem poročajo kot o prvovrstnem tovarišu.

Ne glede na okoliščine prometne nesreče severnokorejski državni mediji o tem poročajo zelo skopo, obstaja pa tudi verjetnost, da bo Gonova smrt vplivala na diplomatske odnose med Južno in Severno Korejo, razmišlja raziskovalec s Sejong inštituta Cheong Seong-Chang.

Ž. K.