Vizionar Elon Musk se bo prihodnji teden sestal z bankirji za privatizacijo Tesle

Izvršni direktor in ustanovitelj Tesle Elon Musk (vir: twitter)

Teslin nadzorni odbor naj bi se naslednji teden sestal z bankirji z namenom, da podjetje električnih avtomobilov umaknejo z delniškega trga v privatno lastnino, potem ko je izvršni direktor sporočil, da so že zagotovili financiranje. Investitorji še naprej skeptični.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk je v torek naznanil, da so zagotovili financiranje, ki bo omogočilo privatizacijo podjetja po ceni 420 dolarjev na delnico, kar je po poročanju Breitbarta botrovalo 11-odstotnemu skoku cene, preden je padla za dva odstotka in se ustavila na 372,38 dolarja.

Ugiba se, da bi zaradi Muskove odločitve izvršni odbor predlagal, da se Musk umakne iz samega procesa ter najame svoje svetovalce. Musk je idejo o privatizaciji šestim članom odbora predstavil v sredo. Po pisanju Axiosovega urednika Dana Primacka investicije v podjetje niso potrdili niti elitni investicijski skladi, kot sta Silver Lake in TPG, kot tudi ne drugi velikani Silicijeve doline, kot sta Apple in Uber.

Razlog najave naj bi bilo poročanje, da je Komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC) začela s preiskavo Teslinih javnih napovedi o ciljih v izdelavi in prodaji. Preiskovalci SEC naj bi v San Franciscu želeli ugotoviti, ali so Muskove navedbe “resnične”. Podjetje je nedavno objavilo, da so v zadnjem četrtletju utrpeli 717,5 milijona dolarjev izgube, zaradi česar so bili prisiljeni odpustiti devet odstotkov vseh zaposlenih v podjetju.

Ivan Šokić