fbpx

Vlada Viktorja Orbana uresničila svoje načrte – Madžarska v prvem četrtletju s 4,1-odstotno gospodarsko rastjo, kaj pa Slovenija?

Viktor Orban (Foto: epa)

Naša soseda Madžarska in njena desnosredinska vlada se za razliko od naše levičarske vlade lahko pohvalita z uspehom, ki je nad pričakovanji. Madžarska tiskovna agencija MTI namreč poroča, da se je madžarsko gospodarstvo v prvem četrtletju na letni ravni okrepilo za 4,1 odstotka. Ta uspeh je pozdravil tudi minister za gospodarstvo Mihaly Varga, ki pričakuje, da se bo gospodarstvo letos okrepilo za več kot štiri odstotke. In glede na doslej ustvarjeno rast ni nobenega razloga za dvom o vladni napovedi.

Na Madžarskem, ki je sicer neke vrste evropsko stičišče, imajo svoje centrale mnoga madžarska podjetja, od logističnih storitev do raziskovalno-razvojnih oddelkov, poleg tujih investicij vanje, pa je veliko tudi tujega lastništva. Minister za gospodarstvo Mihaly Varga je rezultat ocenil kot izjemno dober, k rasti pa so najbolj prispevali sektorji: industrija, gradbeništvo in storitve.

Dosežena rast je nad pričakovanji
Madžarski bruto domači proizvod (BDP) se je po sezonsko prilagojenih podatkih v prvem četrtletju na letni ravni zvišal za 3,7 odstotka. Tako prilagojena letna gospodarska rast kot četrtletna rast sta najvišji po prvem četrtletju 2015, poroča STA. Kot je ob objavi rezultatov gibanja BDP v prvem trimesečju pojasnila Zsuzsanna Boros Szoke z madžarskega statističnega urada, sta krepko rast zabeležila industrija in gradbeništvo. Rast industrije so poganjale predelovalne dejavnosti, predvsem avtomobilski sektor, računalništvo in elektronske dejavnosti ter tudi farmacija. Gradbeništvo se je v prvem četrtletju okrepilo za 24,7 odstotka, potem ko je leto poprej zabeležilo krčenje v višini 27,6 odstotka.

Kljub temu da se je madžarska vlada soočala z dvema velikima izzivoma: konsolidacijo javnih financ in pospešitvijo gospodarske rasti, pa je premier Viktor Orban uresničil svoje načrte. Sestavni del vladnih načrtov za ohranitev gospodarske rasti in višine dolga je bila namreč reforma trga dela, katere cilj je zvišanje zaposlenosti in stopnje udeleženosti delovne sile. Če bi se slovenska vlada z Mirom Cerarjem na čelu malo ozrla naokoli, naredila kakšen pozitiven korak naprej in namesto preganjanja “fašistov” ter prepovedi koncertov z dejanji pokazala več poštenosti in pripravljenosti na resne reforme, slovensko gospodarstvo verjetno ne bi več tako pešalo, mladi pa ne bi odhajali na delo v tujino.

I. K.