fbpx

Voditelj Hezbolaha priznal, da od Irana prejema mesečno plačo, 40 odstotkov iranskih gospodinjstev pa pod pragom revščine

Hassan Nasrallah (Foto: epa)

V javnost prihajajo poročila o tem, da je vodja Hezbolaha zatrdil, da mesečno od Teherana prejema plačo v višini 1.300 ameriških dolarjev. Medtem iranski protestniki izražajo bes nad državnim financiranjem te šiitske teroristične skupine in drugih tujih entitet, na drugi strani pa velika večina Irancev živi pod pragom revščine. 

Aktivisti v Libanonu so se začeli posmehovati, ko je vodja Hezbolaha Hasan Nasralah med intervjujem na televiziji povedal, da je njegova mesečna plača iz Irana 1.300 ameriških dolarjev mesečno, poroča Al-Arabiya iz Savdske Arabije. Medtem pa v Iranu potekajo protesti, saj protestnike jezi financiranje Hezbolaha glede na to, da približno 40 odstotkov iranskih gospodinjstev živi pod pragom revščine.

Zneska, ki ga Hezbolah v celoti prejema, ni želel razkriti
Nasralah sicer ni želel razkriti, kolikšno količino denarja Hezbolah prejema od Irana. Jerusalem Post je septembra lani poročal, da je Iran občutno povečal svojo finančno pomoč Hezbolahu z 200 milijonov ameriških dolarjev na več kot 800 milijonov ameriških dolarjev letno.

Do razkritja je prišlo dve leti po tem, ko so ta islamska republika in svetovne sile pod vodstvom ZDA julija 2015 sklenile jedrski sporazum. Dan po tem, ko je Iran skupaj z mednarodnimi silami napovedal dogovor, je takratni ameriški predsednik Barack Obama priznal, da obstaja možnost, da bo Iran najverjetneje na račun odprave ekonomskih sankcij denar usmeril k Hezbolahu, ki je prisoten tudi v Južni Ameriki.

Foto: YouTube

Protestniki nezadovoljni z režimom in financiranjem Hezbolaha
Medtem ko je jasno, da so za začetek protestov v Iranu krive ekonomske težave, strokovnjaki Fundacije za zaščito demokracij poudarjajo, da demonstracije najbolj spodbuja nezadovoljstvo z odločitvami režima islamske republike. Protestniki so s smrtjo grozili iranskemu predsedniku Hassanu Rouhaniju in vrhovnemu voditelju islamske republike ajatoli Aliju Hameneju. Demonstranti so se osredotočili na ogromne izdatke Teherana za vojna prizadevanja v Siriji, Iraku, Jemnu in Libanonu ter na financiranje iranskega terorističnega pooblaščenca ter kričali: “Smrt Hezbolahu!”

Ameriška administracija pod vodstvom predsednika Donalda Trumpa je podprla protestnike, ki nasprotujejo iranskemu esteblišmentu. Medtem pa se iranski vladni uradniki skupaj z visokimi predstavniki Hezbolaha trudijo, da bi krivdo za naraščajoče nemire, uperjene proti islamski diktaturi, naprtili Trumpovi administraciji. “Amerika, Izrael in Savdska Arabija so krivi za nastanek krize v Iranu,” je po navedbah Breitbarta zatrdil vodja Hezbolaha Nasralah, pri tem pa nima dokazov za svoje trditve. Poleg tega pa je dodal, da se iranski režim nima česa bati, in poudaril, da Trumpovo upanje ne bo padlo na plodna tla.

N. Ž.