fbpx

Voditelji EU dosegli pomemben dogovor, ki bo Putinu odvzel ogromen vir financiranja vojnega stroja!

Foto: Vlada RS

Voditelji držav članic Evropske unije so v ponedeljek na vrhu v Bruslju dosegli dogovor o embargu na uvoz ruske nafte v EU, je na Twitterju zapisal predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Embargo trenutno pokriva dve tretjini uvoza nafte, je dodal. Toliko ruske nafte članice uvozijo po morju.

EU bo s tem po besedah Charlesa Michela Rusiji odvzela “ogromen vir financiranja vojnega stroja“. “Maksimalni pritisk na Rusijo, da konča vojno,” je še zapisal predsednik Evropskega sveta.

Iz embarga tako očitno ostaja izvzeta ruska surova nafta, ki v države članice EU priteče po naftovodu. Tako je uvozijo tretjino, dve tretjini pa po morju.

Sankcije bodo razširili
Embargo na nafto je del šestega svežnja sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije na Ukrajino, ki vključuje še izključitev treh ruskih bank iz sistema Swift, tudi največje ruske banke Sberbank. Poleg tega bodo v okviru sankcij prepovedali oddajanje dodatnim trem ruskim televizijam, poroča STA. Razširili pa bodo tudi seznam oseb, proti katerim so uvedene sankcije, je zapisal Michel. Sankcije, vključno z embargom na nafto, sicer še niso dokončno sprejete.

Načrt za obnovo Ukrajine
Voditelji držav članic EU so na vrhu v Bruslju prav tako podprli makrofinančno pomoč Ukrajini v višini do devet milijard evrov. Komisija bo sicer predlog glede te pomoči še predstavila. Predsedniki vlad in držav članic pa so podprli tudi idejo za vzpostavitev platforme za obnovo Ukrajine.

Danes bodo na Evropskem svetu nadaljevali razpravo o načrtu za odpravo odvisnosti od ruskih fosilnih goriv REPowerEU. Govorili bodo še o skupnih nakupih vojaške opreme in prehranski varnosti.

Sara Kovač