fbpx

Voditelji Kosova in Srbije napetosti med državama puščajo za seboj

Srbski vlak v nacionalnih barvah (Foto: STA)

Odnosi med Srbijo in Kosovom, ki ga Beograd kot samostojno državo ne priznava, so se izredno zaostrili sredi januarja. Srbija je prvič po 18 letih iz Beograda napotila vlak v nacionalnih barvah proti Mitrovici na severu Kosova, kjer živi večina kosovskih Srbov.

Voditelji Kosova in Srbije so se na pogovorih v Bruslju dogovorili, da bodo zmanjšali napetosti, ki so nastale v minulih tednih, in nadaljevali intenzivna pogajanja v okviru dialoga med stranema pod okriljem EU za normalizacijo odnosov. Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je po pogovorih sporočila, da so se kosovski predsednik in premier Hashim Thaci in Isa Mustafa ter njuna srbska kolega Tomislav Nikolić  in Aleksandar Vučić strinjali, da bodo napetosti pustili za seboj in se osredotočili na delo v prihodnosti. Intenzivni pogovori v okviru dialoga na visoki ravni se bodo začeli v nekaj dneh. Napredek pri normalizaciji odnosov je ključnega pomena, če želita Srbija in Kosovo  nadaljevati približevanje Evropski uniji.

Srbija je sredi januarja prvič po 18 letih iz Beograda napotila vlak v nacionalnih barvah proti Mitrovici na severu Kosova, kjer živi večina kosovskih Srbov. Vlak je bil polepljen z napisom ‘Kosovo je Srbija’ v 21 jezikih ter poln srbske nacionalne ikonografije. Kosovske oblasti so ga na meji ustavile in na mejo poslale posebne enote z oklepniki. Srbske oblasti so se odločile, da bodo vlak vrnile v Beograd, saj so bili že na robu spopada. Prištino so obtožili, da skuša izzvati “širše spopade na Zahodnem Balkanu”. Srbski predsednik Nikolić takrat ni izključil možnosti, da Srbija na Kosovo pošlje vojsko. Kosovo je dogodek označilo za provokacijo.

Srbski premier Aleksandar Vučić je srečanje v Bruslju označil za dober korak, saj so se dogovorili, da se bodo izogibali neodgovornemu ravnanju in provokativnim izjavam. “Zahtevali smo spoštovanje ozemlja Kosova in da srbske vzporedne strukture ne provocirajo,” pa je dodal kosovski premier Isa Mustafa.

Odnose med državama je, kot poroča STA, zaostrila še januarska aretacija bivšega kosovskega premierja Ramusha Haradinaja v Franciji na podlagi mednarodne tiralice, ki so jo izdali na zahtevo Srbije zaradi vojnih zločinov v času konflikta na Kosovu v letih 1997 in 1998, ko je bil Haradinaj poveljnik Osvobodilne vojske Kosova. Do spora med Srbijo in Kosovom je prišlo tudi zaradi zidu na bregovih reke Ibar na severu Mitrovice, ki so ga zgradile tamkajšnje oblasti kosovskih Srbov. Okoli dva metra visok zid so zgradili ob mostu, ki ločuje večinsko srbski sever mesta in albanski jug. Priština zid obsoja kot utrjevanje ločitve mesta in zahteva njegovo zrušitev. Beograd pa trdi, da gre za podporni zid. Kosovski predsednik Thaci je  povedal, da so na pogovorih v Bruslju govorili tudi o tem zidu, pri zrušenju katerega vztraja Priština, saj gre za zadevo, ki je v popolni pristojnosti kosovskih oblasti. Zahtevali so tudi, da s tega območja odstranijo srbske paralelne sile.

Branka Jurhar