fbpx

Vodja Al Kaide ubit v prestolnici Afganistana – Biden se je motil, ko je rekel, da Al Kajde tam ni več

V napadu brezpilotnega letala ubil vodjo Al Kaide Aymana al Zavahirija v skrivališču v Kabulu (foto:epa)

ZDA so v nedeljo v napadu z brezpilotnim letalom v Kabulu ubile enega od voditeljev teroristične mreže Al Kaida in nekdanjega tesnega sodelavca Osame bin Ladna Ajmana al Zawahirija. Novico je po televiziji sporočil ameriški predsednik Joe Biden, napad v afganistanski prestolnici pa so potrdili tudi talibani. Tiskovni predstavnik talibanov je dejanje označil za kršitev mednarodnih načel in sporazuma iz Dohe iz leta 2020. Sporazum je določal bojne omejitve tako za ZDA kot za talibane ter predvideval umik vseh Natovih sil iz Afganistana v zameno za talibanske protiteroristične zaveze.

Smrt vodje teroristične skupine je politični obliž na rano ameriškega umika iz Afganistana, po katerem je začela javna podpora Joeju Bidnu v ZDA padati, zagotovo pa je njegov atentat največji udarec za Al Kaido, odkar so ameriške posebne enote leta 2011 ubile Osamo bin Ladna, in postavlja pod vprašaj obljubo talibanov, da ne bodo dajali zatočišča militantnim skupinam. Kljub novici o njegovi smrti in Bidnovim besedam, da je zdaj “pravici zadoščeno”, pa se poraja vprašanje, ali je prav “tiho sodelovanje” Bidna s talibani omogočilo napad in umor najbolj iskanega vodje odmevne teroristične organizacije?

Tuji mediji poročajo, da je bil al Zawahiri ubit v napadu z brezpilotnim letalom v svojem domu v Kabulu. Bil je najvišji namestnik vodje Al Kaide Osame bin Ladna, preden je po smrti svojega predhodnika leta 2011 prevzel krmilo teroristične organizacije. To je bil prvi znani ameriški napad na tarčo v Afganistanu, odkar je Washington 31. avgusta lani umaknil svoje sile iz države, nekaj dni po tem, ko so talibani ponovno prevzeli oblast.

Zawahiri je sodeloval s talibani
Spomnimo, da je Biden kot razlog za umik iz Afganistana takrat izjavil, da je Al Kaida odšla iz Afganistana, vendar dejstvo, da je bil prav tam ubit vodja teroristične organizacije lahko pomeni le eno – Al Kaida nikoli ni odšla, zato je prodajanje zgodbe o uspehu zdaj popolnoma nesmiselno. Nekateri teroristični analitiki menijo, da Zawahiri ne bi mogel delovati v Afganistanu, sploh ne v Kabulu, brez privolitve talibanov. “Ni bil v oddaljenih gorah Kunar, Nuristan ali Nangarhar ali oddaljenih provincah Ghazni, Helmand ali Kandahar. Bil je v talibanski prestolnici,” je na Twitterju zapisal eden od analitikov Bill Roggio, piše Dailwire.

“Pravica je bila zadoščena in tega terorističnega voditelja ni več,” je dejal Biden v televizijskem nagovoru in dodal, da upa, da bo Zawahirijeva smrt prinesla “pravico” družinam 3000 ljudi, ubitih v ZDA 11. septembra 2001. Čeprav Biden v svojem televizijskem nagovoru ni omenil talibanov, je državni sekretar Antony Blinken dejal, da je “z gostitvijo in zavetjem” Zawahirija islamistična skupina “grobo kršila sporazum iz Dohe”, ki je tlakoval pot ameriškemu umiku.

Joe Biden (foto:epa)

Tuji mediji poročajo, da je bil 71-letni Egipčan ubit na balkonu trinadstropne hiše v afganistanski prestolnici, ko sta ga po nedeljski zori izstrelili dve raketi hellfire, sprva so to njihove oblasti zanikale, kasneje pa priznale, da je šlo za zračni napad. Novica o njegovi smrti je prišla le mesec dni pred prvo obletnico dokončnega umika ameriških vojakov iz Afganistana, zaradi česar je država ostala v rokah talibanskega upora, ki se je dve desetletji boril proti zahodnim silam. V skladu z dogovorom iz Dohe so talibani obljubili, da ne bodo dovolili, da bi Afganistan ponovno uporabili kot izstrelišče za mednarodni džihadizem, vendar po mnenju nekaterih strokovnjakov skupina nikoli ni prekinila vezi z Al Kaido, visoko umeščeni talibani pa naj bi bila seznanjena z prisotnostjo Zawahirija v Kabulu, piše Breitbart.

Zawahiri je veljal za glavnega uma, ki je vodil operacije Al Kaide – vključno z napadi 11. septembra –, pa tudi za bin Ladnovega osebnega zdravnika (Foto: epa)

Al Zavahri je začel sodelovati z bin Ladnom v času sovjetske zasedbe Afganistana, ko sta se skupaj borila proti komunistom, tudi s pomočjo ameriškega orožja. Bin Laden je bil vodja in finančnik, nekdanji egiptovski zdravnik al Zavahiri pa ideolog in strateg. Združila sta moči v teroristični skupini v Al Kaida. Al Zavahiri je bil od leta 1998 bin Ladnov namestnik. Zawahiri je svoje analitične sposobnosti voljno usmeril v cilj Al Kaide. Zawahirijev oče je bil priznan zdravnik, njegov dedek pa molitveni voditelj na kairskem inštitutu Al-Azhar, najvišji avtoriteti za sunitske muslimane. Že v mladosti se je vključil v egiptovsko radikalno islamistično skupnost in izdal več knjig, ki so za mnoge postale simbol gibanja. Leta 1998 je postal eden od petih podpisnikov bin Ladnove “fatve”, ki poziva k napadom na Američane. Džihadistični opazovalec SITE je dejal, da nekateri militanti dvomijo o verodostojnosti poročila o njegovem umoru, drugi pa menijo, da je Zawahiri uresničil svojo željo po “mučeništvu”.

Tanja Brkić