Vodja avstrijskih svobodnjakov agencijo Frontex poimenoval za tihotapsko organizacijo migrantov

Heinz Christian Strache (Foto: epa)

Avstrijski podkancler in vodja avstrijske stranke Svobodnjakov (FPÖ) Heinz-Christian Strache je evropsko agencijo za varovanje meja Frontex označil za organizacijo, ki tihotapi ljudi, namesto da bi varovala zunanje meje Evropske unije.

Avstrijski podpredsednik vlade in minister za šport Heinz Christian Strache je po srečanju v Bruslju kritiziral evropsko agencijo Evropske unije Frontex, da je ta “vse drugo, samo varnostna agencija za varovanje meja ne”.

Strache je govoril o reševalnih akcijah na Mediteranu, kjer Frontexove ladje pobirajo nezakonite migrante tik ob libijski obali in drugih afriških državah, nato pa jih pripeljejo v Evropo. “Avstrijska vlada ne namenja denarja in osebja zato, da se tam ne zagotavlja varnosti meja,” je bil kritičen vodja avstrijskih Svobodnjakov.

Foto: EPA

Kronen Zeitung poroča, da bo s 1. julijem Avstrija prevzela predsedovanje Svetu Evropske unije, Strache pa je izjavil, da se bodo pod njihovim predsedovanjem bolj usmerili na problem masovnih migracij ter varovanje zunanjih meja EU. Prav tako je ponovno izrazil nasprotovanje migrantskim kvotam, problem z migracijami pa bi rešil s popolnim zaprtjem meja.

C. Š.