fbpx

Vodja kabineta kanclerke Merkel Helge Braun: “Čas največjega števila infekcij je še pred nami”

Ministrica za migracije, begunce in integracijo Annette Widmann-Mauz, kanclerka Angela Merkel, vodja kancleričniega kabineta Helge Braun in notranji minister Horst Seehofer (foto: EPA)

Osrednji nemški dnevnik Das Bild je v nedeljo, 5. aprila 2020 objavil pogovor z vodjo kabineta nemške kanclerke Angele Merkel Helgejem Braunom z naslovom “Čas največjega števila okuženih je še pred nami”.

Število okužb navkljub vsem ukrepom nemške Vlade še vedno narašča in po besedah vodje kancleričinega kabieta Helegeja Brauna je Nemčija že sedaj “zelo obremenjena”. Zato so se odločili podvojiti število navadnih bolniških postelj in tistih za intenzivno nego z možnostjo uporabe respiratorja.

Razmere pa je v luči zaskrbljujočih številk, komentiral tudi minister za zunanje zadeve Heiko Maas, drugače iz vrst socialdemokratov, ki je poudaril, da je potrebno za vsako ceno preprečiti hitro širitev pandemije koronavirusa v Nemčiji. Zato je potrebno ukrepe izvajati tudi v času velikonočnih praznikov.

Bavarski ministrski predsednik Markus Soeder (foto: EPA)

Ministrski predsednik Bavarske Markus Söder pa je posvaril pred razpravami o blaženju ukrepov, saj bi brez slednjih po mnenju strokovnjakov Nemčija nedvomno imela veliko več mrtvih in tvegala razmere, kakršne so v italijanskih klinikah. Govoriti o hitri vrnitvi k vsakdanu, pa bi situacijo samo naredilo na videz manj nevarno in povečalo tveganje, zato je sedaj nujno potrebna potrpežljivost, še zlasti, ker se dnevno povečuje število okužb.

Po najnovejših podatkih (5.4. 2020) naj bi v Nemčiji bilo doslej skupno 96,100 okužb in 1,444 smrtnih primerov (kakor tudi 26,400 ozdravelih).

Rihard Orel