fbpx

Vodja mafijske združbe iz Italije obsojen na 20 let zapora

Slika je simbolična. (Foto: STA).

Sodišče v Rimu je danes na 20 let zapora obsodilo Massima Carminatija, glavnega osumljenca v korupcijskem škandalu, imenovanem ‘Mafia Capitale’ oziroma mafijska prestolnica. Skupaj z njegovo desno roko, Salvatorejem Buzzijem, ga je spoznalo za krivega korupcije, ovrglo pa je obtožbe o ‘mafijskih povezavah’, česar jih je obtoževalo tožilstvo. Na sodbo se bo Carminati, ki je že v zaporu, pritožil.

Sodni proces je bil rezultat preiskav, ki so zajele več lokalnih politikov, mafijskih šefov in  podjetnikov. Obsežne preiskave so pokazale, da je mafija že leta aktivna v Rimu in mu na nek način celo sovlada. Korupcijski škandal je pretresel ‘večno mesto’ in vodil celo v razpustitev mestnega sveta, s položaja pa je odneslo tudi župana Ignazia Marina.

Massimu Carminatiju, imenovanemu tudi ‘zadnji kralj Rima‘, so skupaj s 45 drugimi obtoženci sodili od leta 2015, osumljeni so bili izsiljevanja, korupcije in poneverbe javnih sredstev v okviru kriminalne mreže. Tožilstvo je zanj zahtevalo 28-letno zaporno kazen in zaseg njegovega premoženja.

Carminatijeva odvetnica, Ippolita Naso, je po branju obtožnice dejala, da je kazen huda, a da vendar se je celoten proces vrtel okrog vprašanja, ali je šlo za mafijo ali ne. “Mafijska prestolnica ne obstaja,” je zatrdila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Njegova desna roka, Salvatore Buzzi je bil obsojen na 19 let zapora. Dvajset drugih obtožencev je bilo prav tako obsojenih na večletne zaporne kazni.

U. V., STA