fbpx

Vodjo Islamske države al-Baghdadija opazili težko ranjenega in na robu smrti

Abu Bakr al-Baghdadi

Voditelj Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi je ušel iz obleganega Mosula in so ga nazadnje videli povsem shujšanega na meji med Sirijo in Irakom. Bil je tako slaboten, da je bil le še nekaj trenutkov stran od smrti, so povedali. 

Voditelj Islamske države je strahopetno zapustil svoje džihadiste, ki se v Mosulu borijo za obstanek kalifata, nazadnje pa naj bi ga videli na meji med Sirijo in Irakom. Priča, ki je videla 45-letnega Baghdadija, je povedala, da je bil v kritičnem in zelo slabem stanju, saj je izgledal resno bolan, izgubil pa je tudi veliko telesne teže.

Po poročanju Expressa se je gibal brez spremstva, da ni vzbujal pozornosti, prav tako ni mogel govoriti, saj je bil videti težje poškodovan. Strokovnjaki ocenjujejo, da se je morda umaknil severno od reke Evfrat, med sunitska arabska plemena v iraški puščavi, kjer se bi počutil najbolj varnega.

Islamski terorizem bo še vedno ostal velika grožnja
Tudi, če na videz izgleda, da Islamska država izgublja bitko, pa ni nujno, da bo izgubila vojno, saj se bo še naprej intenzivno ukvarjala s teroristično dejavnostjo. Theo Padnos, novinar, ki ga je v Siriji pred časom ugrabila Al Kaida, trdi, da je na Bližnjem vzhodu nastala nova Islamska država oziroma nova teroristična skupina, ki bi se lahko pojavila tudi v največjih evropskih mestih in množično morila ljudi. Kot je slišal na lastna ušesa s strani islamistov, se ti najbolj nadejajo novih okrepitev ravno iz Evrope.

M. P.