fbpx

Vojna med Sorosom in Kitajsko

George Soros (Foto: epa)

Eden najvplivnejših kitajskih državnih medijev je progresivnega vlagatelja Georgea Sorosa označil za “globalnega ekonomskega terorista”, potem ko se je Soros izrekel proti več milijard dolarjem vredni naložbi na Kitajskem, ki jo je vložil BlackRock iz New Yorka, pri čemer je Soros to označil za “tragično napako”, ki bo verjetno vodila do izgube denarja strank tega investicijskega podjetja. Sorosa sicer označujejo tudi kot satana, nazadnje so to zapisali v časopisu Global Times.

Članek s Kitajske, ki ga je v začetku tega meseca objavil Global Times, špekulantskega milijarderja in ultraliberalnega donatorja Georgea Sorosa obtožuje, da je lastniku časopisa Jimmyju Laiu , ki je sicer v zaporu, zagotovil velike vsote denarja za podporo hongkonških protestov proti Pekingu 2019, kar se je dogajalo sredi obračuna “milo za drago” med Sorosom in kitajsko vlado, je poročala Asia Times. Soros je v  članku, objavljenem v Wall Street Journal, zapisal: “Vlivanje milijard dolarjev na Kitajsko je tragična napaka. Verjetno bo to pomenilo izgubo denarja za BlackRockove stranke in kar je še pomembneje, škodovalo bo nacionalnim varnostnim interesom ZDA in drugih demokracij,” poročajo tuji mediji.

Nekaj ​​dni pred tem je Soros objavil še en uredniški prispevek, in sicer v časniku Financial Times, v katerem je dejal, da je kitajski predsednik Xi Jinpingtrčil v gospodarsko realnost“, pri čemer je trdil, da so njegovi ostri ukrepi zoper zasebna podjetja močno ovirali gospodarstvo, kar lahko privede do sesutja. Soros je v ločeni objavi, objavljeni za Wall Street Journal prejšnji mesec, predsednika Xija označil za najnevarnejšega sovražnika odprtih družb na svetu. “Xi je močno nacionalističen in želi, da bi Kitajska postala prevladujoča sila na svetu. Prepričan je tudi, da mora biti kitajska komunistična partija leninistična stranka, pripravljena uporabiti svojo politično in vojaško moč, da vsiljuje svojo voljo,” je dodal Soros.

Kitajski predsednik Xi Jinping (Foto: EPA)

Global Times se je odzval v komentarju z naslovom: “Ta globalni gospodarski terorist strmi v Kitajsko!” Avtor vztraja, da je Soros začel napadati Kitajsko šele zato, ker je obžaloval, da se je v začetku tega leta znebil vseh svojih naložb v Baidu, Vishopu in Tencent Musicu. Poleg navedbe, da je Soros v zaroti z ustanoviteljem dnevnika Apple Jimmyjem Laijem spodbudil “barvno revolucijo” v Hongkongu leta 2019, članek opisuje tudi Sorosa kot najzlobnejšo osebo na svetu in satanovega sina. Global Times pa se pri tem ni ustavil. V drugi objavi je medijska hiša zapisala: “George Soros, ki ga mnogi po vsem svetu prezirajo zaradi sprožanja kriz, kar mu prinaša dobičke, je nedavno začel kampanjo proti kitajskemu gospodarstvu zaradi nedavnih regulativnih ukrepov države. Toda tako kot njegovi večkratni neuspehi in velike izgube pri stavah proti drugemu največjemu gospodarstvu na svetu, tudi Sorosov zadnji poskus ni le obsojen na neuspeh, ampak bo tudi izbrisal vsako verodostojnost, ki jo še ima na Kitajskem.

Kitajska še zdaleč ni prva država, ki se je lotila Sorosa zaradi vmešavanja v njihove zadeve. Leta 2017 je imel madžarski poslanec in podsekretar za energetiko András Aradszki govor z naslovom »Krščanska dolžnost boja proti načrtu Satan/Soros«, kjer je madžarsko-ameriškega milijarderja označil za satana in ga povezal s splavom, evtanazijo, istospolno poroko in prisilno politizacijo teorije spolov. “Soros in njegovi tovariši želijo uničiti neodvisnost in vrednote nacionalnih držav, da bi razblinili krščanski duh Evrope,” je dodal Aradszki.

Sara Bertoncelj