Vojna proti terorizmu je ZDA do sedaj stala 7000 smrtnih žrtev, 52.500 poškodb in 6000 milijard dolarjev

Foto. iStock

ZDA še vedno posedujejo najmočnejšo vojsko na svetu, za katero zapravijo skorajda trikrat več kot Rusija in Kitajska skupaj. ZDA je svojo prednost še povečala, ko je predsednik Donald Trump zaradi kriznih časov, v katerih živimo, podpisal ukaz, da se vojaški proračun še poveča, saj meni, da bodo s povečanjem vojaškega proračuna lažje premagali Islamsko državo. Zdaj pa nova študija Brownove univerze razkriva, da bodo ZDA od 9. novembra letos do konca leta 2018 porabile skoraj 6000 milijard dolarjev za vojne v Iraku, Afganistanu in Siriji.

V odgovor na napade 11. septembra 2001 so Združene države Amerike začele “globalno vojno proti terorju,” ki je zajela konflikte v Afganistanu, Iraku, Pakistanu in Sirijo. Začelo se je z vojno v Afganistanu oktobra 2001, potem z Irakom leta 2003, ki se je leta 2014 razširila v Sirijo. Stroški vojn pa niso porazdeljeni po posameznih vojnih območjih, saj se veliko izdatkov prekriva – vojne trajajo dolgo, pojavljajo se hkrati, vključujejo isto osebje in opremo, zaradi česar so stroški ogromni.

Stroški na posameznega ameriškega davkoplačevalca znašajo približno 23.386 dolarjev
Nova študija Brownove univerze kaže, da bodo ZDA od leta 2001 pa vse do konca 2018 porabile skoraj 6000 milijard dolarjev za vojne v Iraku, Afganistanu in Siriji. Študija je pokazala, da skupni predvideni stroški med letoma 2001 in 2018 znašajo približno 23.386 ameriških dolarjev na posameznega davkoplačevalca, kar je 3-krat večji znesek kot so dejali v Pentagonu (7740 dolarjev).

Poleg neposredne vojne porabe Pentagona študija vključuje tudi 880 milijard dolarjev najnovejših stroškov obrambe, pa tudi skoraj 780 milijard ameriških dolarjev stroškov ministrstva za domovinsko varnost. Poleg teh študij so še ugotovili, da se je zaradi vojn od leta 2001 poraba za veterane povečala za skoraj 300 milijard dolarjev od leta 2001.

Študija univerze Brown pa na ocene dodaja: “V tem poročilu niso vključeni stroški državne in lokalne vlade, povezani z zdravstveno oskrbo veteranov in domovinske varnosti. To poročilo tudi ne vključuje makroekonomskih stroškov vojne za gospodarstvo ZDA. Vendar, medtem ko to poročilo vsebuje razprave o nekaterih načinih, kako družine nosijo breme in skrbijo za veterane, nismo dodali vrednosti stroškov njihove brezkompenzivne oskrbe.”

V skladu z analizo žrtev v Afganistanu, Iraku in Sirijo od leta 2001 pa so vojne Američanom prinesle tudi globoke rane ljudi: skoraj 7000 vojaških smrtnih žrtev v ZDA in več kot 52.500 poškodb.

D. Š.

 

 • Olga_10

  Najhujši teroristi so Američani in za vse pizdarije, ki se pri njih dogajajo, so sami krivi!

  • Olga_10

   Antifa terorist, @najplemeniti na delu! Laž, kraja, zločini! Antifa je treba prepovedati! Bravo Trump! Bravo Američani!

   • OrangeHitler

    Hahahahahaha….
    Najprej so krivi za vse pizdarije, takoj zatem pa “bravo Trump, bravo Američani” in to povsem brez sramu.

    • Olga_10

     Zahvalite se svojemu drugemu jazu in teroristu! Tika taka!

     • OrangeHitler

      Za kaj? Za to, da ti najprej govoriš nekaj, takoj zatem pa čisto kontra? Brez da bi se sploh zavedala??

     • Morala

      Kaj ne opazite, da kradejo nicke?

     • OrangeHitler

      Vidim da res… Olga namreč nikdar nebi obsodila ZDA, zdaj ko je Trump predsednik

   • soc

    Če početja tega bolnika / plačanca ne zmorejo sistemsko ustaviti, so odgovorni na Nova24 natanko tako nezainteresirani in nesposobni, kot sem že nekajkrat razočarano zapisal. V levaškem mainstreamu od MMC do Planeta bi jih že zdavnaj zamenjali z učinkovitejšimi.

  • FORT WORTH

   Zdaj si ze Olga najplemenitejsa ?? hehehe

 • mojadezela

  Kreteni ameriški. Zapravljajo davkoplačevalski denar s katerim zalagaji IS. Ne da jih uničujejo.

 • OrangeHitler

  To je ta, najboljša država na svetu, kjer je svoboda najbolj cenjena vrednota.
  Opomba: Pod “svobodo” je mišljena svoboda kapitala in tistih, ki z njim upravljajo. In popolnoma nič drugega. #MAGA

 • Olga_10

  Račun naj izstavijo Sorosu, Merklovi, Kučanu…. in vsem podpornikom terorizma! Prav tako svojci žrtev! Komunisticno Antifa je treba prepovedati tako kot tudi ISLAMISTE! Vsi so teroristi! Živel Trump!

  • OrangeHitler

   Torej morajo svojci žrtev terorizma plačati za vojno proti terorizmu?
   Sicer pa ja, vsi vemo, da Kučan lastnoročno obvladuje cel svet, baje ima na Kajmanskih otokih 50.000 milijard $.

   • Olga_10

    Morajo zahtevati denar od zgoraj omenjenih! Svojci žrtev piše in ne od svojce žrtev, mar ne?

    • OrangeHitler

     To ne bo problema, saj vsi vemo, da je Kučan najbogatejši človek na svetu in lastnoročno odgovoren za čisto vsako krščansko smrt

 • Caetano

  Pod Obamo in Clintonovo se je ta denar metal praktično skozi okno, ker ne moreš bojevati vojne proti terorizmu=jihadizmu s podporo jihadistom. Trump pa je dober vlagatelj teh sredstev. Porablja jih povsem namensko, kar se vidi tudi v rezultatih: pod Obamo se je IS kalifat samo širil, danes po nekaj mesecih Trumpove vlade pa ga praktično ni več oz. so ostali samo koščki razbitine.

  • ahnenpass

   Verjetno si dobil tak občutek zato, ker so levi mediji preusmerili pozornost na Trumpa.

  • OrangeHitler

   Poleg tega, da ISIS še vedno obataja, je svoje vojskovanje “obogatil” z grožnjami o jedrski apokalipsi, v ta namen je bilo potrebno povečati vojaški proračun za dodatnih 80 milijard $ letno, brez kakršnekoli debate.

   • ahnenpass

    Koliko zapravijo za vojno pa talibani?

    • OrangeHitler

     Kolikor jim Pentagon odmeri

    • Caetano

     Talibane podpira Pakistan zaradi zgodovine, ker jih je postavil sploh na noge in pa zaradi mejnega spora, ker stabilen Afganistan bi nujno zahteval popravek meje…

     • ahnenpass

      A Afganistanu, so se talibani pojavili po padcu komunistov.

     • Caetano

      A=V? Da po padcu komunistov, ko so prevladali s pakistansko pomočjo proti drugim islamskim milicam. Pokojni mula Omar pa se je imel tudi za preroka, ki bo postavil osnovo za obnovo kalifata.

     • ahnenpass

      Nihče ni pričakoval rusko inkvizicijo.

   • Caetano

    Brez tega, da bi Trump zadrževal azijatske staliniste bi pobili že na milijone sosedov… kaj pa misliš.

    • OrangeHitler

     Trump lastnoročno seveda. Ker šele z njim se je S Koreja umirila, in “sploh več ne grozi”, za razliko od prej. Ne me smejat

 • ahnenpass

  Kam pa gonijo denar, verjetno ne tistim, ki jih napadajo.
  Zato pa pravim, da je to militaristična kultura, ekonomija neprestano reciklira vojno v glavah američanov.

 • Olga_10

  Dol s komunističnimi in islamističnimi teroristi! Trump, naredi red tudi v komunističnih Butalah!

  • OrangeHitler

   pol ure nazaj pa “najhujši teroristi so američani”
   In to povsem brez samoironije…
   Vendar v odgovor ne morem pričakovati kaj več kot brezglavo ponavljanje istih prežvečenih fraz in imen

 • ahnenpass

  Koliko bi res stalo, če bi cel svet očistili kriminala in terorizma.
  Verjetno bi rabili kakšno milijardo vojakov in policistov ter še najmanj dvakrat toliko njihovih sodelavcev in ovaduhov.

 • Morala

  Za ta denar bi doma, v ZDA, imeli takšno varnost, da še muha ne bi mogla skozi! Red pa tudi na višku…Zakaj morajo ameriški vojaki umirati? Realno gledano, umirajo bolj za druge kot pa za svojo domovino.

  • OrangeHitler

   Mislim, da po 15 letih konstantne vojne v BV na pobudo ZDA (ki je napovedala, da je bo konec po dveh mesecih-leta 2003), mora biti vsakemu boleče jasno, da se borijo za vse drugo kot za “mir” in “svobodo”. S Koreja bi že zdavnaj padla, če bi bilo tam kaj za vzeti iz tal…

   • FORT WORTH

    Aja ??
    Zakaj so pa srbijo zbombardirali ??
    Zaradi krompirja mogoce ??
    Kaj srbi sploh imajo, da bi jim lahko vzeli ?? (:-DDD

    • OrangeHitler

     Ok, niso samo resursi za pobrat, je tudi strateška lega države. Za Srbijo so vedeli, da lahko potegene celoten balkan za seboj proti Rusiji, to je bilo preveč nevarno, zato jo je bilo treba zbombati.

     Skratka, isti šmorn. Ne vem, zakaj si se obesil na zadnji stavek, ki je bil bolj opomba. No ja, važno da se z ostalim očitno strinjaš

 • FORT WORTH

  Ja, take vsote v $ samo za obrambo in vspostavljanje reda po svetu, rusija in cucek Putin lahko samo sanja.
  Niti ce postavijo se 5 tovarn za izdelovanje nic vrednih rubljev ne bi mogli natisniti papirja za 6.000 mlrd $. Kaj sele, da bi jih posedovali.
  Se, ko je Putin nagradil gospo Darkness in Opankovica je pazil na stroske.
  Baje tele nic vredna ruska priznanja štancajo, kar na Kitajskem…
  Kitajcki pa razen vseh moznih ponaredkov nimajo kaj pokazati.
  Hong Kong je veliko bolj cvetel pod Veliko Britanijo, kot pa zdaj, ko je del Kitajske.
  Ne bo dolgo trajalo, ko bodo pokazali teznje po odcepitvi…

  • OrangeHitler

   Kaj ti bo metanje vseh milijard in trilijonov v vojsko, medtem pa ti lastni ljudje umirajo zaradi nezmožnosti plačevanja zdravstvenih stroškov, množični pokoli se dogajajo konstantno, za tiste ki se vračajo iz vojne je katastrofalno poskrbljeno (kam gredo te milijarde torej????), da o totalno, popolnoma in do obisti skorumpiranega političnega sistema niti ne omenjam…
   Ameriške demokracije ne morejo ocenjevati zunanji strokovnjaki, saj se ZDA, po mednarodnih kriterijih, niti ne kvalificirajo kot demokratična država, ker več kot očitno ljudstvo nima “O” od oblasti.

   • FORT WORTH

    (:-DDD ti bos ze vedel.
    Ce jih imas, jih pac lahko potrosis.
    Ce pa ne pa lahko samo cedis sline. Hehehe

    • OrangeHitler

     Torej se strinjaš z razmetavanjem denarja v vojski, medtem ko država gnije od znotraj, ravno zaradi totalnega prevzema politike s stani specialnih interesov-lobistov?

     Nedavno so odkrili za več kot 125 milijard $ nepotrebnih administrativnih stroškov v Pentagonu. Za ta denar bi lahko popolnoma vsem američanom zrihtali brezplačno zdravstveno zavarovanje in polovici od njih omogočili brezplačno šolanje.
     In kaj točno je tvoj point prvega komentarja? Da imajo ZDA pač več denarja od ostalih? In to je to, nič več?

     • OrangeHitler

      In še… “za obrambo in vspostavljanje reda po svetu”
      Hahaha dej nehi me farbat. Kot da bi poslušal najbolj naivnega pionirčka, ki še kar verjame v altruistične vojne, kar je oksimoron stoletja

     • FORT WORTH

      Tocno to.
      Ko Americanov ne bi bilo, bi se rusi, kitajci, s.korejci in ostale diktatorske drzave drugace vedle.
      Tako pa vedo, kaj jih caka ce…
      Srbi so ze dobili po rogovih.
      Toliko so se repencili, da so jim samo za pokusino podrli pol Kragujevca.
      Izgubili so Kosovo in dobili so opozorila, da lahko izgubijo tudi Vojvodino…Hehehe

     • FORT WORTH

      Ce bi ti, kdaj obiskal ZDA po tem bi vedel, kje je point.
      Ce povprecen American ima voljo in hoce delati in zasluziti lahko zlahka zasluzi dodaten denar.
      Vecina gospodarstva in drzavne uprave ima svoje delavce zavarovane.
      Ni pa obvezno. To je razlika od EU.
      Ampak oni se s tem modelom strinjajo in ne razumejo nekaterih evropejcev, da se toliko ukvarjajo s tem vprasanjem.

  • hle

   Tudi ZDA tega denarja nima dobijo ga od svojih gospodarjev ki veselo štancajo dolar iz nič in se avtomatsko prelevi v javni dolg ki znaša že 20 000 milijard samo za servisiranje tega dolga pa amiji zmečejo več denarja kot za vojsko zaradi dedolarizacije kateri so se zavezale države BRICS je nevarnost da dolarski balon poči kaj sledi pa bolje da sploh ne razmišljamo

   • FORT WORTH

    Tocno to govorite in pisete levaki ze ene 20 let.
    BRICS je ena sama uboscina odvisna od Ameriskih podjetij, katera selijo tovarne k njim zaradi cenene delovne sile.
    Americani in zahodna EU pomagajo tudi vzhodni evropi, da si opomore od ubijalskega in unicujojocega komunizma.
    Ta vasa ideologija je tako velika zabloda, da je svet še ni imel od nastanka zivljenja.
    Nobena kuga in nobena bolezen ni se ustvarila takega opustosenja.
    Cele drzave so propadle, kot po tekocem traku.
    Od Sovjetov do yugovine.

    • hle

     Ni ti treba biti levak da sprevidiš za kaj se tukaj gre in kdo vleče karte in ravno tisti imajo najraje ideološko zaplankane ovce katere se da žejne vodit čez vodo