fbpx

Vojna se nadaljuje: Gamestop spet okraden?

Spletna omrežja so omogočila amaterskim vlagateljem hiter zaslužek. (Foto: epa)

Delnice GameStop so znova narasle in se povečale za več kot 100 odstotkov, dokler ustavitev trgovanja ni upočasnila rast. To se je zgodilo tik preden so se trgi zaprli, kar je sprožilo sum majhnih vlagateljev. Nekateri pa so opozorili na skrivnostne težave Reddita med konico.

Ko se je v sredo trgovanje ustavilo, se je vrednost GME v ameriških dolarjih zvišala za skoraj 104 odstotke, kar je več kot podvojilo njegovo vrednost v zadnjih 24 urah, vendar je val približno 15 minut pred zaprtjem zaustavil trgovanje, ki je bilo uvedeno približno 15 minut pred zaprtjem trgov.

Opazovalci na spletu so ugotovili, da čeprav so zaustavitve običajno kratkotrajne in trajajo le nekaj minut, je začasna ustavitev trgovanja GameStop trajala, dokler se trgi niso zaprli ob 16.00. Nenadna zaustavitev trgovanja je razburila mnoge, nekatere celo tako daleč, da so pozivali h kongresni preiskavi, češ, da je šlo za očitno tržno manipulacijo.

To, kar so pravkar storili z GameStop, je popolnoma gnusno,” je zapisal eden od komentatorjev. Rast cen je sledila poročilom v torek, da je bil finančni direktor GameStopa Jim Bell odstavljen zaradi strateških nesoglasij, zamenjal pa naj bi ga direktor, ki je bolj v skladu z vizijo člana uprave Ryana Cohena, ki je lani v podjetje vložil veliko pomoč pri prehodu iz opeke in malte v spletno prodajo. Cohenov prihod je pomagal spodbuditi navdušenje nad nakupom delnic GameStop, ki se je končalo prejšnji mesec, saj je cena delnic v nekaterih točkah narasla za več kot 1800 odstotkov, hkrati pa je hedge skladom Wall Streeta povzročila milijarde izgub, ki so močno skrčile podjetje.

Aleš Ernecl