Vojska po državnem udaru od diktatorja Mugabeja zahteva odstop, sicer ga bodo zamenjali sami!

Robert Mugabe (Foto: epa)

Vojska Zimbabveja je prevzela nadzor nad glavnim mestom Harare z namenom odstavitve predsednika Roberta Mugabeja, če ta do sobote ne bo sam odstopil. Vojska je dolgoletnemu diktatorju sicer dovolila, da se je udeležil protokolarnega dogodka, planiranega že pred vojaškim udarom.

Vojska Zimbabveja je prevzela nadzor nad glavnim mestom Harare in zatrdila, da bodo zamenjali predsednika Roberta Mugabeja, če ta ne bo sam odstopil, pri tem pa poudarja, da so predsednik in njegova družina varna, saj njihov cilj predstavljajo kriminalci okoli predsednika Mugabeja, ki je že kar 37 let na predsedniškem položaju, torej vse od neodvisnosti države. Vojska je z novo akcijo želela odstraniti vse kriminalce okoli predsednika Mugabeja in je tudi naredila znaten napredek, mnogi so bili iskani za “zločine, ki so povzročili socialno in gospodarsko trpljenje v Zimbabveju.

Diplomatski vir je za lokalne medije povedal: “Vojska ima še vedno veliko spoštovanje do Mugabeja. Ne želijo ga izriniti od moči. Iščejo časten izstop.” Od prevzema dalje je Mugabe, ki je v hišnem priporu, najprej govoril po telefonu z južnoafriškim predsednikom Jacobom Zumo in mu zatrdil, da je kljub dogajanju v državi dobro. Pripor preživlja v 7,5 milijona evrov vredni rezidenci, znani kot “modra streha”, okoli pa patruljirajo vojaška vozila. Na družbenem omrežju Twitter je Mugabejeva stranka Zanu-PF objavila, da je bil za začasnega predsednika države postavljen nekdanji podpredsednik države Emmerson Mnangagwa, ki ga je Mugabe prejšnji teden odstavil zaradi nelojalnosti, veljal pa je za njegovega morebitnega naslednika.

Pobudo za napad dala Kitajska?
Ob dogodkih v državi je prišlo tudi do špekulacij, ob katerih menijo, da so vojaški šefi morda prosili Kitajsko za odobritev pred začetkom državnega udara. Ravno prejšnji teden je namreč Kitajsko obiskal Constantin Chiwengo, general, ki je odredil aretacijo predsednika. General pa trdi, da Kitajska ni bila seznanjena s podrobnostmi in da je šlo zgolj za normalno vojaško izmenjavo. Zanimivo pa je, da je Kitajska odločno podprla zimbabvejskega predsednika, kljub naraščajočim mednarodnim kritikam nad avtoritarno vlado in kršitvami človekovih pravic.

Čeprav od Mugabeja ali njegove žene Grace ni bilo slišati ničesar več od začetka vojaške operacije, mnogi državljani upajo, da bo kriza zaznamovala začetek bolj uspešne prihodnosti, saj se je v njegovem času vladanja poslabšal tudi gospodarski položaj in ni bilo delovnih mest za ljudi. Eden izmed politikov je Mugabeja pozval, naj prizna, da je njegovega vladanja nepreklicno konec.

Doroteja Šoštarič

 • xtc

  Socialisti,komunisti z oblasti le z orožjem ali nogami naprej.
  Sicer pa udar ne koristi kaj veliko,če se bo nadaljevala sedanja politika in gospodarstva v roke ne bodo dobili beli in tisti temnopolti,ki imajo vsaj malo pojma o njem,če bo nova oblast pametna bo skušala si pri belcih pridobiti si zaupanje,jih nastaviti na odgovorne položaje v gospodarstvu in kmetijstvu ter sprostila zasebno pobudo zraven teh pa na njihovih praksah šolala tudi temnopolte za ta mesta
  Vztrajanje na socialističnem modelu in nepriznanju,da pač imajo temnopolti pač grozljive težave upravljanjem države,utegne državo popolnoma uničiti.Bi pa bilo tudi pametno razmisliti o zasegu premoženja obeh Mugabejev in seveda o postavitvi pred sodišče.

  • Caetano

   Ker so iz Zimbabveja izgnali sposobne belce so bile nekatere druge afriške države pametnejše in so jih sprejele, da si z njihovo pomočjo izboljšujejo ekonomijo. Primer iz Nigerije:

   https://www.youtube.com/watch?v=Umj8-U2sg4E

   Mugabejev režim pa je z nasilno razlastitvijo belcev uničil proizvodnjo, da je povpraševanje začelo presegati punudbo in cene so rasle, inflacija je uničila državno valuto, investitorji pa so se Zimbabveja začeli ogibati. To naredi socializem…

 • Caetano

  Intervju z belim farmarjem, kristjanom, ki ga je Mugabejev režim izgnal:

  https://www.youtube.com/watch?v=fRoXXEExqtc

 • samsara

  Donmeva, da zdaj tale Ogabe ni več dobre volje…