fbpx

Vodja hrvaške Domoljubne koalicije Karamarko: Ne bomo dovolili, da počasi izginemo kot narod

Foto: N.K.

Relativna zmagovalka hrvaških volitev je desna Domoljubna koalicija, saj je dobila 59 poslanskih mandatov, levosredinska koalicija Hrvaška raste pa ima 56 mandatov. Sledita Most neodvisnih seznamov z 19 poslanskimi mesti in Istrska demokratska skupščina (IDS) s tremi. 

Vodja Domoljubne koalicije Karamarko je po prvih volilnih rezultatih dejal, da so pripravljeni na sodelovanje z vsemi, ki so se pripravljeni boriti za boljšo prihodnost:Borili se bomo za vsako delovno mesto, naredili bomo vse, da mladi ne bi zapuščali države. Ne bomo dovolili, da počasi izginjamo kot narod Odprti smo za sodelovanje z vsemi, ne glede na vse razlike.

Miro Kovač, mednarodni tajnik HDZ, je za Novo24TV povedal, da v Domoljubni koaliciji verjamejo v zmago na volitvah. “Ko bo to tudi uradno objavljeno, potem bomo govorili o tem, ali bomo lahko sami sestavili vlado ali pa bomo morali najti še kakšnega partnerja. Vendar mislim, da to ne bo potrebno, po vsej verjetnosti bomo lahko sami sestavili vlado,” je še dodal.

Na drugi strani Milanović iz levosredinske koalicije že priznava, da ne bodo mogli sami sestaviti vlade: “Mi ne postavljamo nobenih pogojev, moramo se pogovoriti.”

Miro Kovač, mednarodni tajnik HDZ (foto: N. K.).

Miro Kovač, mednarodni tajnik HDZ (foto: N. K.).

Karamarko obljublja več kot 100.000 novih delovnih mest
Novi strateški načrt Domoljubne koalicije naj bi zagotovil enakomeren razvoj vseh hrvaških regij in aktiviranje doslej neizkoriščenih intelektualnih in kapitalskih virov. Izvajanje tega programa bo po njihovih besedah v štirih letih odprlo več kot 100.000 delovnih mest. To bodo omogočili s kombinacijo zasebne pobude in institucionalne podpore, zlasti na področju malih in srednje velikih podjetij, kmetijstva, turizma, industrije ter informacijske in komunikacijske tehnologije.

Milanović: Glavni cilj je pospešitev gospodarske rasti in izboljšanje poslovne klime
Milanović je že v predvolilni kampanji vseskozi poudarjal, da so ponosni na svoje dosedanje delo, saj naj bi se brezposelnost zmanjšala, gospodarska rast pa naj bi se zviševala. V prihodnosti nameravajo te rezultate še izboljšati, prav tako pa napovedujejo večjo učinkovitost javnega sektorja.

Opolnoči je bilo preštetih 80 odstotkov glasov
Volilna komisija je prve neuradne delne izide začela objavljati ob 22. uri na svoji spletni strani.

N. K.