Volitve v Italiji prinesle najtemnejšo uro za italijansko levico – zmago slavi zavezništvo Silvia Berlusconija

Silvio Berlusconi (foto: epa)

Na parlamentarnih volitvah v Italiji je jasen zmagovalec desnosredinsko zavezništvo Silvia Berlusconija, a s skupno približno 37 odstotki podpore ni osvojilo absolutne večine. Populistično Gibanje Pet zvezd bo tudi po delnih uradnih izidih najmočnejša posamična stranka, medtem ko je največji poraz utrpela Demokratska stranka, ki je volitve izgubila predvsem zaradi vprašanj o migracijah. Matteo Renzi, vodja italijanske Demokratske stranke, ki je na nedeljskih parlamentarnih volitvah utrpela zgodovinski poraz, se je odločil odstopiti s položaja predsednika stranke.

Gibanje pet zvezd, ki se je v volitve podalo brez koalicijskega zaveznika, naj bi glede na projekcije televizije La7 v senatu osvojilo 33,6 odstotka podpore, v spodnjem domu parlamenta pa 32,5 odstotka. V 630-članski poslanski zbornici se tako stranki glede na projekcije, ki temeljijo na delnih uradnih izidih – preštetih je približno tri četrtine glasov – obeta med 216 in 236 sedežev, v 315-članskem senatu pa med 102 in 122.

A medtem ko je Gibanje pet zvezd največji uspeh zabeležilo na jugu države, se je na severu najbolje odrezalo desnosredinsko zavezništvo, znotraj katerega je sicer stranka Liga Mattea Salvinija premagala Berlusconijevo Naprej Italijo. Prvi je v poslanski zbornici pripadlo 17,5 odstotka glasov, drugi pa 14,2 odstotka. V senatu naj bi zavezništvo osvojilo 36,5 odstotka, v poslanski zbornici pa 37,3 odstotka sedežev. V spodnjem domu parlamenta naj bi tako zasedlo med 248 in 268 sedežev, kar je manj od 316, ki bi jih potrebovali za absolutno večino, poroča BBC. V senatu se mu obeta med 118 in 150 sedežev.

Volitve prinesle najtemnejšo uro za italijansko levico
Časnik L’Espresso danes piše, da so volitve prinesle “najtemnejšo uro za italijansko levico”, poraz priznavajo tudi v Demokratski stranki Mattea Renzija. Stranka naj bi v senatu osvojila 18,3 odstotka glasov, v poslanski zbornici pa 18,7. V prvem naj bi zasedla med 42 in 54 sedežev, v drugi pa med 107 in 127. Doslej vladajoča stranka je glede na izjave vodilnih članov že na poti v opozicijo, Renzi pa se je odločil odstopiti s položaja predsednika stranke.

Končni uradni izidi naj bi bili znani šele čez več ur, poroča STA.

C. Š.

 • Sadako

  To je najhujš kazen, za Drunckerja in Adolfino Merkul.

 • Caetano

  Beppe Grillo je pinko commie. Vendar upam, da bo prihodnja vlada vendarle pretežno desna in vsekakor drugačna od sedanje, ki so jo sestavljali pripadniki preimenovane KPI.

 • xtc

  Evropa gre v desno kar je prav,če bo sledila zdavi logiki in reševala pritepensko vprašanje kot je treba z masovnimi deportacijami in izgoni,vseh ne asimiliranih in z politiko priseljevanja,ki bo prinašala legalne priseljence zmožne asimilacije in delovnih navad,ostalega se bo pač morala znebiti,kot tudi zatreti vse bolj skrajno levico.

 • pajot

  Začelo se je ,začelo. Zdaj pride na vrsto Slovenija.

 • samsara

  “Volitve prinesle najtemnejšo uro za italijansko levico”

  Uvoženi tujerodni, do domorodnih sovražni invazivci so vzrok, rezultat na volitvah pa zgolj posledica.
  Levičarji, kar ste posejali to žanjete in še boste.

 • stajerc5

  Ce kdaj, je danes uzitek pogledati v kurnik24 pod isto temo. Izgleda, da so vsi rdeceritniki odpeketali na Sabotin braniti mejo pred pametnimi Italijani!

 • OrangeHitler

  Hahahahaha!
  Svet bi se lahko napajal izključno iz desničarske škodoželjnosti, naivnosti, hinavščini ter paranoji. Vsaka od teh postavk zase bi lahko napajala večmilijonsko mesto, npr. New York.
  Kultno ritolizništvo in sovraštvo do “drugih” (kar je itak največja značilnost sektaških zborov) je tukaj dejstvo, hvala bogu le, da vas je tako malo, da ste zaenkrat še prav prisrčni…

  • stajerc5

   AUAUUUAUUUAAUUUAAAA, kako boli, nje-de!? Zdaj pa eno leto ne bos jedel spagetov in makaronov, nje!?
   Edini rdeci drekec v sredini Evrope smo, kjer nam vladajo rdeci idioti!
   Verjetno si zelo ponosen na zlovenistan, nje!?

   • OrangeHitler

    wtf??? O čem ti to sploh??? Kakšni rdeči??? Aja, saj res, vsi ki ne lezejo v rit desnici so nujno komunisti. Koliko časa še?
    Še najhuje pa je, da se v odgovorih sploh ne zavedate, da točno potrjujete vse, kar sem napisal. Kar se vas tiče, bi lahko cel svet razpadel na prafaktorje, če bi s tem najebali tudi “rdeči”…žalostno

 • ponosen_Slovenec

  Bravo sosedi. Zdaj bo na nas, da storimo enako.

 • Tom Žnidarčič

  Dogajanja zadnjih 6-7 let v Italiji, so tudi, sicer dušebrižne Italijane spravle k pameti. Za Slovence, se bojim, da nismo še tako daleč.

 • Tom Žnidarčič

  Dežurni levičarji, bi pa lahko priznali, da Italija je napredovala po drugi vojni predvsem zaradi ameriško ruske podpore! Na eni strani je imela najmočnejšo komunistično partijo v zahodni Evropi, na vzhodu pa je mejila na Titovo Jugoslavijo. Po padcu komunizma sta se obe špini zaprli in Italijo je doletelo spoznanje socijalističnih zablod. Edino kar Italijo tolaži je dejstvo, da za njihov dolg država dolgujei svojim državljanom, mi pa tujim bankam.

 • lauraas

  Bravo Italjani, pri nas so pa levičarji še vedno v večini.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!