Volivci izglasovali nezaupnico socialistom na Novi Zelandiji

Vodja zmagoslavne novozelandske Nacionalne stranke Christopher Luxon. (Foto: epa)

Novo novozelandsko vlado bo vodil nekdanji poslovnež in vodja konservativne Nacionalne stranke Christopher Luxon. Ljudje so tako dali nezaupnico šestletni vladavini socialistov.

Vse glasovnice sobotnih volitev na Novi Zelandiji še niso preštete, toda znano je vsaj to, da bo nova vlada konservativna, vodil pa jo bo konservativec Christopher Luxon. Nacionalna stranka je namreč prejela 39 odstotkov glasov, vlado pa bo sestavila z libertarno ACT stranko.

Luxon se je po razglasitvi rezultatov zahvalil za zmago, ob kateri je ostal ponižen in dodal, da komaj čaka, da prične z novo službo. “Dosegli ste upanje, izglasovali ste spremembe,” je dejal v zmagoslavnem nagovoru državljanom, ki pričakujejo, da bo državo po šestletni vladavini socialistov, vrnil nazaj v pravo smer.

Socialisti razočarani
Odhajajoči premier Nove Zelandije Chris Hipkins, ki je vlado vodil zadnjih devet mesecev po odstopu Jacinde Ardern, je podpornikom dejal, da niso dosegli rezultata, ki so si ga nadejali. Prejeli so namreč 27 odstotkov glasov. “Toda vseeno hočem, da ste ponosni na dosežke zadnjih šestih let,” je poudaril.

Do končnega rezultata morajo prešteti še okoli 20 odstotkov glasovnic.

M. P.