fbpx

Vprašanje deportacije je v Nemčiji velika iluzija – Migrante je skoraj nemogoče poslati nazaj, ko so enkrat v državi

Simbolična slika (Foto: epa)

Regionalna vlada v Hamburgu je lani premestila svoj deportacijski center in do zdaj je nova lokacija stala 2,4 milijona evrov, čeprav so deportirali le nekaj manj kot 100 migrantov.

Novi objekt, v katerem so neuspešni prosilci za azil in nezakoniti priseljenci v priporu in čakajo na svoj izgon, je na mednarodnem letališču v Hamburgu. Do zdaj so izgnali le 84 priseljencev, poroča Breitbart.

Stroški, povezani z deportacijskim centrom, so izjemno visoki
Poročilo so pripravili po uradni zahtevi Cansa Özdemirja, ki je dejal, da so stroški, povezani z deportacijskim centrom, izjemno visoki. “Denar bi bilo treba vložiti v integracijo beguncev in ne v dvomljive deportacijske zavode,” je dejal Özdemir. Dennis Gladiator, član krščanskih demokratov Angele Merkel (CDU), je Özdemirju odgovoril, da so “stroški še vedno razmeroma nizki, in če bi dovolili, da se migranti okoli sprehajajo prosto, bi stroški bili še višji”. Gladiator je tudi kritiziral vlado v Hamburgu, ker ni dovolj izkoristila deportacijskega centra.

Dvom, da bo vlada sploh lahko deportirala vse priseljence
Dejanska odstranitev nezakonitih priseljencev in neuspešnih prosilcev za azil v primerjavi s številom priseljencev v zadnjih dveh letih je tako nizka, da je skoraj neopazna. V državi je po ocenah 250.000 posameznikov, ki nezakonito prebivajo v državi, zato se pojavlja dvom, ali bo vlada lahko sploh kdaj  vse deportirala.

Vodja bavarske krščanske unije (CSU) Horst Seehofer je dejal: “Vprašanje deportacije je v Nemčiji velika iluzija. Migrante je skoraj nemogoče poslati nazaj, ko so enkrat v državi.”

Nemčija se z migranti spopada že več let
V Nemčiji je bilo samo leta 2016 približno 8000 migrantov iz Severne Afrike, ki so jim zavrnili zahtevke za azil, vendar je vladi uspelo deportirati le 368 posameznikov.  Lani je kanclerka Angela Merkel obljubila, da bo povečala število deportacij, zlasti v Afganistan. Ko je zvezna vlada poskušala povečati število, so se srečali s pomanjkanjem sodelovanja levičarskih vlad in s protestom aktivistov.

D. Š.