fbpx

Vprašanje migracij še naprej najpomembnejše za Trumpove volivce in konservativce v ZDA

Ilegalci skušajo prečkati mejo med ZDA in Mehiko (vir: twitter)

Najnovejše ankete so pokazale, da je vprašanje imigracije še naprej glavno vprašanje za Trumpove volivce, republikance in konservativce.

Mesečna anketa, ki jo je opravila agencija Harvest/Harris, je pokazala, da je vprašanje imigracije skoraj skozi celo leto 2018 glavna prioriteta Trumpovih volivcev in konservativcev. Okoli 57 odstotkov konservativcev in 55 odstotkov Trumpovih podpornikov je po poročanju Breitbarta označilo vprašanje priseljevanja za prioriteto.

Ravno tako meni tudi 52 odstotkov vprašanih republikancev, medtem ko sta najpomembnejši prioriteti za vse ameriške volivce vprašanji zdravstva in priseljevanja.

Migranti predstavljajo 15 odstotkov ameriškega prebivalstva
Za tem so prioritete ameriških volivcev povečan nadzor na meji, ustvarjanje delovnih mest in ekonomija. To je na splošno občutljivo vprašanje za Trumpovo administracijo, ki navkljub republikancem, ki so nadzorovali kongres, ni bila zmožna zagotoviti osnovnih finančnih sredstev za zavarovanje meje z Mehiko, da bi odvrnili ilegalne migrante.

Ilegalci skušajo prečkati mejo med ZDA in Mehiko. (Vir: Twitter)

ZDA vsako let sprejmejo 1,5 milijona tujih državljanov, večina pa pride v državo skozi tako imenovano “verižno migracijo”, kar pomeni, da imajo na novo naturalizirani državljani pravico v državo pripeljati neomejeno število sorodnikov iz svoje domovine, kar s pridom izkoriščajo. Leta 2017 je število legalnih in ilegalnih migrantov v državi po uradnih podatkih zna 44,5 milijona ljudi.

Ivan Šokić