Vprašanje migrantske politike resno načenja odnose med CDU Angele Merkel in protimigrantsko CSU

Foto: STA

Nesoglasja med nemško Krščansko demokratsko unijo (CDU) kanclerke Angele Merkel ter njeno sestrsko stranko, Krščansko socialno unijo (CSU) glede migracijske politike so v četrtek razklala nemško konservativno unijo ter prerasla v vladno krizo, poročajo nemški mediji. Merklova sicer ne pričakuje razpada vladajoče koalicije.

CSU notranjega ministra Horsta Seehoferja še naprej vztraja, da bi na nemških mejah zavračali vse prosilce za azil, ki so jih že registrirali v drugih članicah EU. Merklova to odločno zavrača in se zavzema za rešitev na evropski ravni. V četrtek so sredi dneva prekinili sejo bundestaga, stranki sta se sešli na ločenih zasedanjih. Kot piše Der Spiegel, prvič v svoji zgodovini.

CSU zahteva rešitev do ponedeljka, sicer grozi, da bo ukrepala po svoje. Merklova bi rešitev na evropski ravni poiskala v prihodnjih dveh tednih. Vodja poslanske skupine CSU Alexander Dobrindt je v četrtek poudaril, da ima Seehofer vse pristojnosti, da policiji ukaže zavračanje prosilcev za azil. Ob tem je povedal, da bo vodstvo CSU končno odločitev sprejelo v ponedeljek v Münchnu. Če bo Seeehofer ukazal zavračanje migrantov, se bo Merklova znašla pred težko odločitvijo, ali naj popusti, razveljavi ministrovo odločitev ali celo razreši Seehoferja, izpostavljajo mediji.

CSU za dogovor o zavračanju migrantov, če pogajanja na evropski ravni propadejo
Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa bo spor med sestrskima strankama skušal zgladiti predsednik bundestaga Wolfgang Schäuble, ki uživa zaupanje obeh strani. Vodstvo CDU ter vodja poslanske skupine stranke Volker Kauder naj bi ga prosila, naj v prihodnjih dneh govori z vodstvom CSU in skuša doseči kompromis. Merklova je po navedbah dpa, ki se sklicuje na vire v CSU, zavrnila že dva kompromisna predloga CSU. Ta je v sredo zvečer na kriznem sestanku v uradu kanclerke predlagala, da bi prosilce za azil na nemški meji začeli zavračati takoj, a bi ta ukrep ukinili, če bi evropski voditelji na vrhu 28. in 29. junija našli ustrezno rešitev. Kasneje je CSU predlagala, da bi v Nemčiji že pred vrhom dosegli dogovor o zavračanju migrantov, a bi ga uresničili le, če bodo pogajanja na evropski ravni propadla.

A kanclerka ne pričakuje razpada vladajoče koalicije. Na vprašanje o iskanju rešitve je odgovorila: “Mislim, da bomo to storili skupaj, vključno z zvezno vlado.”

C. Š., STA

 • xtc

  Seehofer moraukrepati takoj!
  Definitivno pa ,če je treba tudi z ponovnimi volitvami iztopiti iz nore koalicije.
  Trend mu je naklonjen skupaj z AFD,lahko tvorijo naslednjo koalicijo.
  Zelo verjetno bo CDU zaradi Merckelce razpadel,kot tudi vlada.AFD mora le previlno uravnotežiti politiko in lahko računa na uspeh,socialisti in CDU se lahko nadejajo na predčasnih volitvah hudih porazov,kot vse imigranskoljubne stranke.

 • xtc

  Merckelci vse bolj grozi upor pri Tunizijcu(musliman) so našli kup bomb in plina ricin-vse to je nakupil z nemško socialno pomočjo.
  Merckelca bo kmalu letela ,očitno bo pozabljena industrija kmalu v pogonu,dogajanja vse bolj kažejo na to.

 • Olga2345

  Človeku se ob ravnanju osebka kot je Merklova, obrača želodec!

 • cosmosjasnovidec

  Pa kako se enostavno ne najde nek švaba in odpihne betico tej zahojeni prasici.
  Da bi vsaj prekleta golazen crknila bi imel piknik 1.mesec.
  ————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!