fbpx

Vrh ASEM: O čem bo razpravljalo 51 evropskih in azijskih voditeljev?

(Foto: epa)

V mongolski prestolnici Ulan Bator poteka dvodnevno Azijsko-evropsko srečanje (ASEM), ki se ga udeležujejo visoki predstavniki 51 evropskih in azijskih držav, med njimi tudi premier Miro Cerar. Vrh, poteka pod naslovom 20 let Asema in bo poleg terorističnega napada v Nici v Franciji, najverjetneje zaznamovan tudi s sporom glede Južnokitajskega morja med Filipini in Kitajsko.

Filipini in Japonska so že dali vedeti, da bodo na vrhu pozvali Kitajsko, naj prizna odločitev Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu, ki je ta teden odločilo, da Kitajska nima pravne osnove, da bi zahtevala “zgodovinske pravice” do otokov v Južnokitajskem morju, poroča STA. Peking sodbe ne priznava in odločno nasprotje temu, da bi o zadevi razpravljali na vrhu v Mongoliji.

ASEM je neformalna medregijska platforma oziroma proces za krepitev političnega, gospodarskega in kulturnega dialoga in sodelovanja med Evropo in Azijo. Ustanovljen je bil leta 1996 in se sestaja vsaki dve leti, izmenično v Evropi in Aziji. Slovenija je postala članica leta 2004.

O čem bodo razpravljali svetovni voditelji?
Po napovedih bodo voditelji prvi dan zasedanja pregledali dosežke v prvih 20 letih Asema, govorili o prihodnjem sodelovanju ter o skupnih izzivih, kot so podnebne spremembe, uravnotežen razvoj, energetska in prehranska varnost ter upravljanje z vodnimi viri. Drugi dan sta med drugim na programu razpravi o prihodnosti Asema ter o aktualnih regionalnih in globalnih temah, ki zadevajo Evropo in Azijo.

Vrh ASEM ostro obsodili teroristični napad v Nici
Voditelji evropskih in azijskih držav, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki so zbrani na vrhu v Ulan Batorju v Mongoliji, so ostro obsodili včerajšnji teroristični napad v Nici. Poudarili so, da se bodo še naprej skupaj borili proti terorizmu, ki je kjerkoli in v kakršnikoli obliki nesprejemljiv, ter za to, da bodo storilci za napade odgovarjali v skladu z ustanovno listino ZN in mednarodnim pravom. Hkrati so izrazili globoko sožalje in sočutje družinam žrtev ter prebivalcem in vladam držav, v katerih so zaradi terorizma življenje izgubili nedolžni ljudje.

J.F.