fbpx

Vrh EU bo razpravljal o ukinitvi vizumov za begunce

Foto: EPA

Voditelji držav članic EU se bodo sestali v Bruslju z namenom razpravljati o begunski krizi. Vabilo na zasedanje so prejeli od predsednika Evropskega Sveta Donalda Tuska.

Evropska unija in njene države članice krepijo svoja prizadevanja za reševanje begunske krize in vzpostavitev učinkovite, humanitarne in varne evropske migracijske politike. Na mizi bodo predlogi o okrepitvi zunanjih mej EU, podpora tem mejam in podpora državam izven EU, ki se spopadajo z begunsko krizo. V ospredju pa bo tudi zahodno balkanska pot, katera je trenutno najbolj oblegana ob prihodu novih beguncev v EU.

Predsednik Evropskega Sveta Donald Tusk je pred zasedanjem sporočil Turčiji, da lahko pričakujejo potrditev predloga, da iz Turčije za vstop v EU migranti ne bodo več potrebovali vize. Pred zasedanjem vrha EU je Evropska komisija obiskala Turčijo, kar je bil povod za pismo, ki ga je Tusk poslal državam članicam glede težke situacije v Turčiji. V njem jih je pozval, naj pomagajo Evropski komisiji pri ukinitvi viz in finančni podpori.

Srečanje bo spremljala tudi tema ekonomske in monetarne unije ter referendum v Veliki Britaniji.

T. O.