Vrhovni poveljnik ukrajinskih sil Zalužni razkril, kaj potrebuje njegova vojska za preobrat v vojni proti Rusom

Vrhovni poveljnik ukrajinskih sil Valerij Zalužni (Foto: AFP)

Izkušeni vrhovni poveljnik ukrajinskih oboroženih sil Valerij Zalužni ocenjuje, da vojna z Rusijo prehaja v novo fazo izčrpavajočih bojev, ki bi lahko koristili Moskvi, ob tem pa izpostavil, kaj ukrajinska vojska potrebuje za preobrat.

General Valerij Zalužni je v intervjuju za The Economist povedal, da ukrajinska vojska potrebuje nove ključne vojaške zmogljivosti in tehnologijo, med katerimi je najpomembnejša zračna vojaška okrepitev, da bi se izvila iz nove faze vojne, trajajoče že skoraj 21 mesecev. Velika ukrajinska protiofenziva po skoraj petih mesecih ni uspela narediti bistvenega preboja proti gosto miniranim ruskim obrambnim linijam niti doseči pričakovane upočasnitve bojev. Pred začetkom zime se v Kijevu bojijo, da Moskva načrtuje serijo zračnih napadov na električno omrežja, zaradi česar bi milijoni Ukrajincev ostali brez razsvetljave in ogrevanja.

Nevarnost vojne izčrpavanja
Zalužni je poudaril, da mora Ukrajina mora učinkoviteje uničevati rusko topništvo in dobiti boljšo tehnologijo za preboj ruskih obrambnih linij. Izkazalo se je, da so zaloge orožja z Zahoda nezadostne glede na dolga ruska minska polja, ki ponekod segajo tudi do 20 kilometrov. Z ostrimi besedami je opisal nevarnost izčrpavajočih bojev: “To bo koristilo Rusiji. Omogočilo ji bo obnovitev vojaške moči, s čimer bo ogrozila ukrajinske oborožene sile in samo državo.”

Dolgotrajno bojevanje izčrpava ukrajinsko vojsko in koristi Rusom. (Foto: epa)

Dodal je, da je prednostna naloga Ukrajine krepitev rezervnih sil, pri čemer imajo Ukrajinci omejene zmogljivosti za urjenje znotraj države. “Poskušamo rešiti nastale težave. Uvajamo enotno evidenco vojaških obveznikov, razširiti moramo kategorijo državljanov, ki jih bomo lahko poklicali na usposabljanje ali mobilizacijo,” je dejal Zalužni.

M. Bo.