fbpx

Vsak peti dan umre en novinar – zgodbe z bojišč, ki terjajo življenja

Novinarji, fotografi, kamermani. Foto: STA

Po poročanju Unesca naj bi vsakih pet dni med opravljanjem dela umrl en novinar. Številni umori po svetu še zmeraj ostajajo nekaznovani. Po pozivu generalnega sekretarja Unesca bi si morale države prizadevati za kaznovanje teh zločinov. 

Novinarji so vsakodnevno izpostavljeni tudi nevarnostim in od leta 2006 pa do konca lanskega leta je med opravljanjem novinarskega dela umrlo kar 827 novinarjev, kar pomeni, da je vsaki peti dan umrl en novinar. Samo lani je med izvajanjem dela umrlo kar 115 novinarjev, od čigar je bilo le osem odstotkov primerov razjasnjenih, je bilo pojasnjeno na mednarodnem dnevu za končanje nekaznovanosti zločinov proti novinarjem.

Ob tej priložnosti je Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) objavila poročilo z naslovom Varnost novinarjev in nevarnost nekaznovanosti. Nevarnost, ki preži na novinarje je ugrabitev, ustrahovanje in zaplemba raziskovalnega gradiva. Ti zločini pogosto ostajajo nekaznovani, poroča nemška tiskovna agencija.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon podpira novinarje in njihov pogum. “Kličem k takojšnji akciji, da se zagotovi pravica v primerih, ko so novinarji napadeni, nadlegovani ali ubiti,” je še povedal sekretar ob mednarodnem dnevu proti zločinom nad novinarji. 

V sporočilu za javnost Ban Ki Moon poziva vse države, da naj se zavedajo nevarnosti, s katero se lahko soočajo novinarji in poziva k zagotovitvi medijem dovolj prostora za delovanje, ne da bi bili pri tem ustrahovani ali nadlegovani.

Številne države se kljub prizadevanju za pregon zločincev, ki so se znašali nad novinarji, še vedno ukvarjajo z nekaznovanimi umori. Med leti 2014 in 2015 je bilo umorjenih 213 novinarjev, od tega kar 78 v arabskih državah. Te veljajo za novinarjem najnevarnejša območja na svetu. V Latinski Ameriki je bilo ubitih skupno 51 novinarjev, v azijsko-pacifiški regiji 34 in v Afriki 27, navaja dpa.

K. Ž., STA