fbpx

Vsakdan krščanskih beguncev: Napadi, žaljivke in grožnje s smrtjo

Foto: epa

Poročila nemških aktivističnih organizacij razkrivajo, da prihaja v migrantskih centrih po Nemčiji do hudih nadlegovanj, diskrimiranja in napadov na krščanske begunce. Pretepajo jih, jim grozijo s smrtjo ter jih napadajo, ker se ne želijo udeležiti skupnih muslimanskih molitev. 

Zaskrbljujoče stanje je ugotovila in obelodanila organizacija Open Doors Germany (v prevodu: Odprta vrata Nemčije), ki je v nemških nastanitvenih centrih intervjujala 231 krščanskih migrantov. Večina od njih prihaja iz Iraka, Afganistana in Sirije. Po podatkih raziskave je bilo kar 88 odstotkov vprašanih migrantov tarča napadov zaradi svoje veroizpovedi.

Skoraj polovica vseh vprašanih migrantov je dejala, da jih diskriminirajo tudi varnostniki. V Nemčiji je namreč večina varnostnikov – tako kot večina nastanjenih migrantov – muslimanov. Od vseh vprašanih kristjanov jih je bilo kar 42 odstotkov že tarča žaljivk in napadov, ogromnih 37 odstotkov jih je zaradi tega že utrpelo fizične poškodbe, kar 32 odstotkov kristjanov pa je bilo deležnih groženj s smrtjo.

Pobegnil pred islamskimi skrajneži, a jih našel tudi v Evropi
Vodja ogranizacije Open Doors Germany Markus Rode je ob predstavitvi poročila dejal, da mora Nemčija nujno poskrbeti za večjo varnost kristjanov. ”To poročilo je le vrh ledene gore,” je komentiral. Eden izmed sirskih beguncev, ki je v Evropo pobegnil pred islamskimi skrajneži, je bil popolnoma presenečen, ko je v Evropi – v migrantskem centru srečal toliko islamskih fundamentalistov. Ti so ga napadli in mu grozili, ker se ni želel udeležiti skupne muslimanske molitve.

Položaj krščanskih migrantov v Nemčiji pa je vedno slabši, saj so bili napadi na krščanske migrante in njihova diskriminacija pred časom le izjema. Aktivisti zato predlagajo, naj vlada krščanske in muslimanske migrante namešča ločeno, prav tako pa naj najame več osebja, prevajalcev in varnostnikov, ki ne bodo muslimani, še poroča nemški portal Deutsche Welle.

M. G.