Vsakega zla je enkrat konec – za veliki finale pogreb Castra

Žara s posmrtnimi ostanki Fidela Castra na poti v Santiago (Foto: epa).

Posmrtne ostanke kubanskega diktatorja in voditelja kubanske revolucije Fidela Castra so na vojaški zeleni prikolici pod steklenim pokrovom odpeljali na 800-kilometrov dolgo pot v Santiago. Ta pot iz Santiaga do Havane simbolizira pot, ki jo je Castro opravil po zmagi nad kubanskim diktatorjem Fulgenciem Batisom, namenjena pa je počastitvi spomina na predsednika.

Kubanski diktator, ki je ubil več tisoč rojakov, odstranil opozicijo in opozicijske medije in preživel okrog 634 poskusov ameriških atentatov, se je zdel neuničljiv, a vsakega zla je enkrat konec. Čeprav se je uspešno upiral desetim ameriškim predsednikom in leta 1962 z namestitvijo ruskih jedrskih raket na svojem ozemlju zaostril stanje hladne vojne ter pahnil deželo v veliko pomanjkanje, je prišel na konec svoje poti.

V javnosti se je zavzemal za komunistični model enakosti, v zasebnosti pa je bil bogat perverznjak
Castrovi podporniki pravijo, da je Kubo vrnil ljudem in ga poveličujejo zaradi socialno naravnanih programov javnega zdravstva in šolstva, ki pa nista primerljiva z normalnimi šolami in z javnim zdravstvom, temveč sta obubožana in si morajo pacienti v bolnišnico prinesti svoje brizge in posteljno perilo. Vse več ljudi pa ga raje kot predsednik imenuje diktator, saj se je v javnosti zavzemal za komunistični model enakosti, skrivaj pa živel perverzno razkošno življenje, o čemer mediji niso smeli pisati. Znan je bil tudi kot ženskar.

Otroci se poslavljajo od velikega diktatorja (Foto: sta).

Otroci se poslavljajo od velikega diktatorja (Foto: sta).

Kot v osladnih nizkoproračunskih latinskih telenovelah
Kubanska vlada, ki ji predseduje Fidelov mlajši brat Raul Castro, je razglasila devetdnevno žalovanje. V Havani so organizirali veliko prireditev v čast pokojnemu diktatorju. Nekateri žalovalci so prišli znotraj vladne organizacije, drugi pa so izjavljali, da so se prišli zahvaliti možu, ki je Kubi vladal skoraj petdeset let. V uniforme so oblekli tudi otroke, ki sodelujejo, kar nadvse spominja na dogajanje pri nas v času Tita. Tudi vojaki niso nobena izjema, saj so prejeli fotografije “velikega poveljnika” in jih dvignili v znak žalovanja, ostali civilisti pa so z zastavicami pokazali podporo obstoječi vladi. Vse spominja na osladno nizkoproračunsko telenovelo, pa tudi sicer je vprašanje, koliko solza Kubancev, ki jokajo za diktatorjem, je pristnih, saj je jasno, da je pravica do svobode govora na Kubi vse prej kot pa realnost.

Šov se konča danes
A vsa ta (lažna) ceremonija se bo končala že danes, 4. decembra, ko bodo upepeljenega diktatorja pokopali. Mnogi so prepričani, da jih je njegova smrt osvobodila, Kubo pa skoraj zagotovo čakajo boljši časi.

Aleksandra Belšak

 • Anton

  al so člani SMC tud šli na pogreb?

 • rubec

  Viva Castro, Kuba libre sem v nabasani krčmi skočil na mizo in zavpil na ves glas. V trenutku sem ležal na tleh, takoj za tem pa na parkirišču zraven ene traktorske prikolice kamor so me zanesli trije vaški junci. Kakšne budale, pa glih na vrsti za rundo sem bil hehe.

 • von Rhein

  Vsa ceremonija je navaden poceni kič ponujen topoglavcem,ki jih leta gradijo in vzgajajo diktatorji.Jok na poziv se mi zdi eno najbolj pritlehnih dejanj.

 • centurion

  Usoda vrača udarec el comandanteju Castru hahaha…
  Koliko je v k…u država in vozni park pove ta zgovorni link

  https://twitter.com/AljosaSore/status/805274816542543872/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw

 • totex39

  Želja diktatorja Castra je bila, da se mu ne postavljajo spomeniki, to pa je ravno nasprotno z komunističnim sistemom, ki ga poznamo tudi pri nas.
  Ko še vedno imamo vse povsod spomenike v “spomin” komunističnim klavcem lastnega ljudstva. V Velenju pa celo diktatorja Tita.

 • Antonius

  Zla je konec samo za naivne. Na poti po nesrečni Kubi je že drugi del zla. Potihoma se Kubancem že nekaj časa dogaja lastniško plenjenje vsega, kar je kaj vrednega.
  Slovenija in z njo ves komunistični del bivšega socialističnega raja je že dodobra spoznal ceno tovrstnega zla.
  Pri nas so ga speljali forumaši pod patronatom veleizdajalca ‘küčana.

 • Ryuk

  Vrhunec ta dan dosega tudi zabava v Miamiju.

 • Lisjak

  Takrat,ko je titek stegno nogo se je Zemlja za trenutek ustavila,zato pa imamo sedaj slabo vreme.

 • xtc

  Prav smešno je gledati te zrežirane lažne maškarade ko pokopavajo komunističn tirane;ljudje žalujejo;ker jim ne bo šlo več slabo ko bo sistem razpadel;malodane noro in perverzno:
  No tudi Slovenci smomorali žal iti skozi podobno rdečo maškarado ob pokopavanju enonogega trinoga _enega največjih zločincev in prijatelja Castra:
  Prav smešno je bilo gledati naučene tepčke;kako jokajo ;za boni za bencin;inflacijo;pomanjkanjem praška;žajfe;mesa ipd skratka ti pogrebikažejo vso bizarnost komunizma in njegovih laži in opranih glav:
  Seveda pa zla na Kubi ni konec;dokler narod nebo naredil nujne domače naloge_zmetal to bando v ocean: in naj plava v Venezuelo;če jih bodo želeli:kratka Kubance čaka trdo delo in upam ;da jim bo spomočjo diaspore uspelo zrušiti in razgraditi to zlo:

 • macon

  Reveži zaslužijo pet ali deset dolarjev na mesec in zdaj stojijo v kordonih v čast tistemu, ki je ustvaril bedo v kateri živijo.

  Prav sigurno je moral biti pomemben človek, če je lahko tako zjebal deset milijonov ljudi, njihove prednike dva roda nazaj in še prihodnje rodove.

  • Steiermark

   Spomni se na zločinca, pedofila, pederasta, množičnega morilca, ludožerca tita, za katerim so se pravtako cmerali najbolj tlačeni in izkoriščani v Sloveniji, ter pretakali krokodilje solze. Še danes jih, z večino ljudi, ki so tiste “čudovite čase” pravtako doživljali in preživljali, jim še danes spomin ne dela dobro in hvalijo tega zločinca tita. Ampak to, po moje ni “privrženost” tej rdeči krvavi podgani in komunizmu ampak je, enostavno, štokholmski sindorm. Samo to nam ne prinese ničesar dobrega, ker si s takimi žrtvami nimamo kaj za pomagati….. samo, če bi resnično, vsi skupaj, ki so še vedno pod to hipnozo, naenkrat spregledali in znali obsoditi tega zločinca in njemu podobne ter zahtevati pravico in resnico, za vse – potem bi pa aktualni “podmladki” teh pedofilskih podgan, ki nam znova komandirajo, bili prisiljeni zapustiti oblast …..

 • Olga

  To je vizija Meseca in Tomićke!
  Plača univerzitetnega profesorja na Kubi je 20$, zraven vozi pa še turiste, da preživi!!??
  V Slovenskem parlamentu je v tej sestavi polno nekih komunističnih propagandistov, ki jih bo treba postaviti pred sodišče in lustrirat!

  • Hribouc

   Boli njih kita v Parlamentu za 3000 neto serje klamfe-saj misli, da so mu kučanisti zrihtali položaj za ugodno sranje.
   Ti idioti niti malo ne čutijo da dobivajo naš denar.
   Lustrirat-zmetat ven na plano.

 • garfi

  rtvmurgle pa o častnih salvah in ikoni
  RIH
  rest in hell skupaj z ostalimi levičarskimi zločinci

 • Hribouc

  U maloro z Barabo trdobučno, trdosrčno in krvavomorilsko. Drekonja.Zdaj je pri svojem maliku, Satanu
  in naj se zdaj zajebava kolikor se mu hoče, antičloveški perverznež.

 • Hribouc

  Benti! Sori, s’m pozabu rečt, de naj uživa v družbi z enonogim kurbirjem in pasjim krvavim sinom Balkana in Slovenije, z Rusom J.B.Titom ! Naj si ga mečeta in kadita havanke zdaj, če moreta, prasca krvava.

 • željudin

  …socializem je dolga in mučna pot iz kapitalizma nazaj v kapitalizem…gre pa pri vsej stvari v bistvu samo za to, da se v tem vmesnem obdobju kakšen krvavi povzpetnik prevaža s črnim mercedesom, ki si ga ni kupil s svojim denarjem…