fbpx

Vse bo odvisno od Aleksandra Vučića: To so imena možnih favoritov za premiersko funkcijo

Foto: epa

Čeprav zaenkrat še niso znani končni rezultati nedeljski parlamentarnih volitev v Srbiji, ki so vzdignile nemalo prahu, je povsem jasno, da je stranka Srbske napredne stranke (SNS) tista stranka, ki je osvojila največje število glasov in bo pričakovanjih prevzela vlogo hrbtenice nove srbske vlade. Tako kot pred volitvami, so se tudi tokrat pričele pojavljati kalkulacije okrog tega, kdo bo tisti, ki bo, oziroma če sploh bo, zamenjal Ano Brnabić na mestu premierke. 

Sodeč po neuradnih informacijah Blica je Brnabićeva še vedno v igri, da nadaljuje z vodenjem vlade. Daleč od tega, da pa je edina, ki se jo vidi na tem mestu. Po ugibanjih imajo poleg nje velike možnosti za imenovanje na premierski položaj: župan Novega Sada Miloš Vučević, finančni minister Siniša Mali in kmetijski minister Branislav Nedimović, ki je bil prvi na volilni listi stranke SNS.

Kakorkoli, končna odločitev, kako se bodo stvari odvijale, in kdo bo tisti, ki bo vodil srbsko vlado v naslednjih štirih letih, je na predsedniku Srbije in vodji stranke SNS Aleksandru Vučiću. Vučić bo namreč tisti, ki bo sprejel končno odločitev. Zdi se, da je aktualna premierka v zadnjem času povsem ujela ritem, v aktualni volilni kampanji je bila namreč precej aktivna. Tekom glasovanja v nedeljo je med drugim izjavila, da še ne ve, če bo prav ona tista, ki bo naprej vodila vlado. Zdi se, da nima upanja, niti pričakovanj.

Njegovo ime je bilo prvo na listi
Kmetijski minister Nedimović nedvomno predstavlja človeka, ki mu Vučić zelo zaupa, njegovo ime se je namreč znašlo kot prvo na listi stranke SNS za parlamentarne volitve. Koliko zaupanja ima vanj, pa priča tudi podatek, da je bil ta imenovan kar za vodjo kriznega štaba za dve izmed okrožij, ki ju je v izrednem stanju resno prizadela pandemija novega koronavirusa. Nedimović pa je besedah Vučića ​​svojo nalogo opravil na najboljši mogoči način.

Branislav Nedimović (Foto: STA)

Okrog župana Novega Sada že dlje časa krožijo govorice, da bi lahko nasledil Brnabićevo na premierski funkciji. Čeprav se sam govora o tej temi izogiba, se zdi, da uživa v vodenju Novega Sada. Seveda pa vseeno ni izključena možnost, da bi mu lahko pripadlo mesto prvega človeka srbske vlade. V enem izmed preteklih intervjujev za Blic, je Vučević na vprašanje, če se vidi na drugi funkciji, odgovoril, da se lahko. Nakazal je, da kot pravnik nima težav, da se vrne nazaj v advokaturo. Ob tem je dal vedeti, da bi kljub temu še vedno naprej ostal ponosen član stranke SNS.

Kot že prej povedano, je tudi aktualni finančni minister omenjen kot nekdo, ki bi lahko štiri leta zasedal premiersko funkcijo. Ni skrivnost, da je Vučić zadovoljen z njegovim delom in ima temu primerno zaupanje vanj. Tudi Mali se sicer izogiba pogovorom na to temo, ne bi pa bilo nikakršno presenečenj, če bi bilo ravno njemu podano zaupanje. Pred nedeljskimi volitvami so se številne stavnice v Srbiji ukvarjale s temo izbora premiera. Sodeč po rezultatih naj bi Brnabićva tista, ki ima največje možnosti, da ostane na mestu predsednika vlade. Tako je vsaj kazalo pred volitvami.

Foto: STA

Hana Murn