fbpx

Vse je že pripravljeno, da bo Kamala Harris Bidnova naslednica

Ameriška podpredsednica Kamala Harris (Foto: epa)

Ameriška podpredsednica Kamala Harris potuje po celotni državi in promovira sveženj pomoči ob koronavirusu ter poudarja pomen cepljenja, s čimer ljudem daje priložnost, da si od bliže pogledajo možno bodočo predsednico. Vedno več ljudi je dan za dnem vse bolj osredotočenih na Harrisovo, saj računajo na to, da se sedaj 78-letni predsednik, ne bo odločil za drugi predsedniški mandat. 

Zaenkrat 56-letna ameriška podpredsednica, nekdanja senatorka in kalifornijska državna tožilka, služi kot namestnica predsednika Joeja Bidna. Redno je prisotna na predsednikovih dnevnih poročilih obveščevalnih služb, v imenu Bidna pa je že spregovorila z več tujimi voditelji.

“Zdi se, da se vloga podpredsednice Kamale Harris še vedno oblikuje,” je zatrdila Christy Setzer, sicer strateginja demokratov. Njeno delo je med drugim osredotočeno na pridobivanje odločilnih glasov v senatu. Prav tako pa se pričakuje, da se bo sama lotila svojega področja dela, tako kot je na primer storil Biden, ko je vodil prizadevanja za srednji razred glede zakona o izterjavi. Nekdanji predsednik Barack Obama je namreč Bidenu naložil, da naj deluje kot most med Kapitolom in Belo hišo. Tako je Biden nadzoroval spodbujevalni program, umik vojakov iz Iraka in dogovor o nadzoru nad orožjem, ki je na koncu sicer obtičal v kongresu. Kot je dejal Biden, sam želi, da bi Harrisova igrala podobno vlogo v njegovi administraciji.

Ves čas sta z ramo ob rami
Biden želi, da podpredsednica sodeluje v vsem kar sam počne, in da zmeraj ostane zadnja oseba v prostoru, ko se sprejemajo pomembne odločitve. Očitno pa ni ostalo le pri besedah, saj je mogoče Harrisovo ves čas videti ob strani predsednika. Med srečanji z zakonodajalci v Ovalni pisarni smo jo videli sedeti ob njem. Prejšnji teden mu je stala ob strani, ko je podpisal ameriški načrt za reševanje in ga nato pospremila iz sobe.

Foto: epa

Harrisova in njen mož Douglas Emhoff sta v ponedeljek obiskala kliniko za cepljenje na Univerzi v Nevadi v Las Vegasu in kulinarično akademijo v Las Vegasu. “Kar želim storiti, je, da ljudje vedo, do česa imajo pravico v okviru ameriškega načrta za reševanje” je dejala. V torek je par pot nadaljeval v Denver, kjer je sledil pogovor z vodjo klinike za cepljenje proti covidu-19, udeležila pa sta se tudi srečanja z lastniki majhnih podjetij. Harrisova je zatrdila, da je administracija osredotočena na zagotavljanje pravične razdelitve cepiv. “Predsednik in jaz sva si že na začetku postavila eno najpomembnejših prednostnih nalog in to je, da zagotovimo upoštevanje rasnih razlik in da ljudem na terenu priskrbimo potrebna sredstva, s katerimi bomo lahko dosegli pravične rezultate,” je še dejala.

Situacija glede Bidna je negotova
Medtem, ko demokrati upajo, da bo sveženj za reševanje prinesel uspeh, David McCuan, vodja oddelka za politologijo na državni univerzi Sonoma, meni, da ima Harrisova dovolj časa, da “razvije svoj lasten pečat”, tako da poudarja lastno vizijo. Po prepričanju McCuana je povsem mogoče, da se bo osredotočila na področje infrastrukture. Meni, da bi s tem lahko nedvomno utišala kritike na račun pomanjkanja lastnih vsebin. Prepričan je, da se nad ekipo Harrisove vrši tolikšen pritisk, ker je nadaljnja politična usoda Bidna negotova. “Pred sabo imate tekmo, da si utrdi svojo vlogo, kot voditeljica naslednje generacije, volilna baza stranke se namreč hitro spreminja,” je prepričan.

Foto: epa

Brad Bannon, demokratski strateg, je po poročanju Washington Timesa dejal, da je Harrisova osredotočena na zunanje zadeve. Opazil je namreč, da je imela pogovore z več tujimi voditelji. “Očitno želi biti osredotočena na vprašanja nacionalne varnosti,” je dejal Bannon. Po nekaterih poročanjih naj bi bila prejšnji mesec “močno vključena” v razprave, preden je gospod Biden odredil zračni napad na milice, ki jih podpira Iran. Le te naj bi bile, po izjavah iz Pentagona, odgovorne za napad na Američane in zavezniške sile v Iraku. Po besedah Bannona se Harrisova sooča z večjim izzivom kot večina drugih podpredsednikov, ker ni jasno, ali namerava Biden vnovič kandidirati za mesto predsednika. Po njegovih besedah pa je vendarle potrebno zavedanje, da podpredsedniki vedno ne postanejo tudi predsedniki, saj ne razvijejo zadostne identitete. To pa po njegovih besedah potrjuje tudi primer nekdanjega ameriškega podpredsednika.

Nina Žoher