Vse več Britancev se seli v najrevnejšo državo EU. Poglejte zakaj…

foto AFP

Številni Britanci se vsako leto v želji po bolj umirjenem življenju selijo na špansko Costo del Sol in na jug Francije. A več tisoč jih je svoj raj na zemlji našlo v najrevnejši članici EU – Bolgariji.

Zaradi nizkih stroškov življenja je Bolgarija postala cilj mnogih Britancev, ki se upokojujejo ali želijo spremeniti način življenja. V tej državi naj bi občasno ali stalno živelo več kot 10.000 Britancev, navaja AFP in ob tem dodaja, da je dejanska številka morda še mnogo višja, saj se jih večina ne prijavi pri lokalnih oblasteh.

Britanci v Bolgariji
Med letoma 2004 in 2008 je nepremičnine v Bolgariji kupilo okoli 60.000 Britancev, navaja Rumen Draganov z bolgarskega inštituta za analize v turizmu. V času krize se je število novih priseljenih sicer umirilo, a po besedah Draganova ti še vedno prihajajo, predvsem “po duhu še mladi upokojenci”. Razlogi, ki jih največkrat navajajo so: Varna država in relativno poceni življenje.
Britanski sosed – najbolj gledan resničnostni šov

Ta bum je bil tudi iztočnica za humoristično serijo bolgarske nacionalne televizije z naslovom Britanski sosed, ki opisuje življenje britanskega upokojenca, ki se preseli v Bolgarijo.

Pozimi tudi brez elektrike
Med Britanci, ki živijo v Bolgariji, sta tudi upokojenca Stephen Mulhern in njegova partnerica Catherine. Kot sta priznala, je lahko življenje v Bolgariji v zimskih mesecih zaradi pomanjkanja elektrike in snežnih metežev zahtevno. Vendar svoje odločitve ne obžalujeta in sta srečna kljub zavedanju, da Bolgarija ni ravno bogata država.

Pred selitvijo v Bolgarijo sta živela v Londonu, pred tremi leti pa sta se prišla do spoznanja, da bo ob njunih pokojninah življenje v Bolgariji, kjer se velike hiše prodajajo za okoli 15.000 evrov, veliko lažje.

Kako zaščititi Britance. ki živijo v tujini
Britanci, ki živijo v Bolgariji, imajo trenutno eno skupno upanje – da bo britanska vlada z EU sklenila tak dogovor glede brexita, ki bo zaščitil tudi Britance, ki živijo v tujini.

“Želimo si ostati, če nam bodo to dovolili,” je dejal upokojeni vojaški pilot Keith Davies, ki je že enajsto leto v Bolgariji “Nikoli ne bom izgubil svoje angleške identitete, a moje življenje je tu,” je dodal.

Strokovnjak za marketing je postal samozadostni kmet
Tudi Tina in Kevin Brassington sta imela krasno življenje na jugovzhodu  Anglije, dobro plačo in visok standard. Dokler nista ugotovila, da jima dirka za vodilne položaje in dokazovanje ne pride več v poštev. Želela sta spremembo in se čez noč odločila za korenito spremembo. Prodala sta vso svoje imetje in kupila kmetijo v vasici Alino približno 50 km južno od Sofije, kjer redita koze, prašiče in gosi. Pridelata pa tudi vso hrano, ki jo potrebujeta za preživetje.

Tina Brassington, nekdaj strokovnjakinja za promet pravi: “Imava res rečo, da sva brez izkušenj sposobna živeti na kmetiji. To so bile najine sanje in res sva zadovoljna. Hvala Bolgarija.

S.P.S.