fbpx

Vse več sledi, komu koristi pandemija: Svet še nikoli ni videl tolikšnega povečanja bogastva – kitajski milijarderji enormno povečali svoje premoženje!

Najbogatejši Kitajec Jack Ma. (Foto: epa)

Premoženje kitajskih milijarderjev se je letos do zdaj povečalo za rekordnih 1500 milijard dolarjev (okoli 1300 milijard evrov), kar je več kot v zadnjih petih letih skupaj, je pokazalo vsako letno poročilo Hurun, objavljeno ta teden. Svet še nikoli ni videl tolikšno povečanje bogastva v enem letu.

Na dan prihajajo podatki o gospodarski aktivnosti najbogatejših Kitajcev med pandemijo. Ta se je za razliko od preostalega sveta ni skrčila, temveč se je po zaslugi pandemije enormno povečala. Predvsem pri najbogatejših – milijarderjih.

257 novih milijarderjev na Kitajskem
Poleg povečanja premoženja obstoječih milijarderjev ima letošnji seznam najpremožnejših Kitajcev, ki ga pripravlja medijska in tržnoraziskovalna družba Hurun, tudi 257 novih milijarderjev, tako da jih je v drugem največjem nacionalnem gospodarstvu na svetu zdaj 878. V ZDA jih je bilo po Hurunovem poročilu iz začetka leta 626, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Skupaj je na Hurunovem seznamu za Kitajsko okoli 2000 posameznikov, katerih premoženje je presegalo dve milijardi juanov (okoli 300 milijonov dolarjev oz. približno 250 milijonov evrov). Skupaj je bilo njihovo premoženje vredno okoli 4000 milijard dolarjev (približno 3400 milijard evrov).

Vzrok za letošnji prirast kitajskih milijarderjev in njihovega premoženja je po “uradni” razlagi razmah sektorjev, kot so spletna trgovina, razvoj računalniških in spletnih iger, dostava hrane in farmacevtika, biotehnologija ter proizvodnja zdravstvene opreme, na katere blagodejno vpliva pandemija covida-19. Ta se je z izbruhom novega koronavirusa v velemestu Wuhan začela prav na Kitajskem, a so jo v azijski velesili z drakonskimi ukrepi razmeroma hitro spravili pod nadzor. Medtem ko se je virus razširil po vsem svetu in tudi gospodarsko močno prizadel države, se je Kitajska zdaj postavila na noge in bo očitno edino veliko nacionalno gospodarstvo, ki bo letos zabeležilo rast, poroča STA. Predvsem pa situacija razkriva, kdo bi lahko virus načrtno spustil v javnost, zakaj so epidemijo Kitajci tako hitro premostili ter ali imajo morda na voljo že cepivo.

Na vrhu seznama najbogatejših Kitajcev je bil tudi letos ustanovitelj velikana spletne trgovine Alibaba Jack Ma, čigar premoženje se je letos ob skokoviti rasti spletne trgovine povečalo za 45 odstotkov – na skoraj 59 milijard dolarjev.

Na drugem mestu je prvi mož tehnološkega velikana Tencent, ki med drugim upravlja s platformo Wechat in razvija spletne igre, Pony Ma. Njegovo premoženje je ocenjeno na 57,4 milijarde dolarjev, povečalo pa se je za polovico. Jack in Pony Ma sicer nista v sorodu.

Na tretje mesto se je medtem zavihtel novinec na lestvici Zhong Shanshan, katerega polnilnica vode in pijač Nongfu je letos začela kotirati na borzi. Zhongovo premoženje je ocenjeno na 53,7 milijard dolarjev.

Svet še nikoli ni videl tolikšno povečanje bogastva v enem letu,” je rezultate analize za Kitajsko komentiral glavni raziskovalec pri Hurunu Rupert Hoogewerf. Seznam kitajskih bogatašev kaže tudi na premik azijske velesile od tradicionalnih panog k novim, bolj tehnološko in storitveno obarvanim.

Sara Kovač