fbpx

Vse več zaskrbljenih staršev: Moj otrok se spreminja v radikalnega islamista

Fotografija je simbolična (foto: iStock).

Ker je v Nemčiji vedno več staršev, ki so zaskrbljeni, da njihovi otroci postajajo radikalni islamisti, je bila vzpostavljena posebna telefonska linija za primere radikalizacije mladih. Največ jih prihaja iz naselij s povprečno nižjo stopnjo izobrazbe, kjer večinoma živijo priseljenci. Islamisti jih nagovarjajo na ulicah in pred šolami.

V Nemčiji na zveznem uradu za migracije in begunce že nekaj časa deluje vrsta SOS-telefona, ki deluje kot posvetovalnica v primerih radikalizacije. Od napadov v Parizu pa je klicev zaskrbljenih staršev na to telefonsko številko vedno več.

Zaskrbljeni starši ugotavljalo, da je njihov otrok lahko tudi morilec
”V preteklem tednu je telefon veliko pogosteje zvonil. Sprejeli smo od pet do šest klicev na dan. Pred napadi na Pariz smo toliko klicev povprečno prejeli v celem tednu,” je za Tagesschau povedal Christoph Zander z omenjenega urada. Kot ocenjuje, je povsem možno, da so bile matere, ki sedaj kličejo na to številko, že prej zaskrbljene, ob pogledu na prizore v Parizu pa so se zavedale, da so njihovi otroci lahko tudi morilci.

Najprej preko telefona, nato stik v živo
Na drugi strani telefonske linije sedijo trije strokovnjaki, ki želijo prek pogovora dobiti prvi vtis in grob profil mladih, ki naj bi bili na poti k radikalni islamizaciji. Telefonska številka je tako prvi stik s takimi posamezniki oziroma njihovimi starši. V mnogih mestih, kot so Bonn, Bohum ali Düsseldorf, pa že obstajajo tudi pisarne, ki delujejo na terenu in se z radikalnimi mladimi soočajo tudi v živo.

Večina mladih, ki se ujame v past radikalnega islama, prihaja iz naselij, kjer je zelo veliko priseljencev in je stopnja izobrazbe povprečno nižja. Tam se pogosto ustvarjajo območja, ki so socialno hladna in mladim ne omogočajo normalnega razvoja. Mladi so razočarani, v družinah pogosto nimajo očetovske figure in so brez kakršnekoli podpore. Kot taki so lahka tarča za skrajne islamiste, ki jih v takih naseljih pogosto nagovarjajo na ulicah ali celo pred šolami.

Rešitev: najdejo naj si službo
Tistim mladim, ki pristanejo na pogovor s svetovalci, je še mogoče pomagati. Najboljši način, kako take mladostnike spet spraviti na pravo pot, je zaposlitev. Strokovnjaki mladim pomagajo najti službo ali pripravništvo, s čimer se zamotijo in vidijo druge plati sveta. Zelo pogosto je to tudi najboljša pomoč pri iskanju posameznikove identitete.

Boj proti radikalnemu islamu že v šolah
S projektom Maxime želijo v Berlinu težavo rešiti že pri izvoru. Strokovnjaki neodvisnega združenja Violence prevention network (Omrežje za preprečevanje nasilja op. a.) želijo s preventivnim delom preprečiti, da bi se mladi razvili v radikalne islamiste. Že pri štirinajstih letih bi učence v šolah izobraževali o islamu, konfliktu na Bližnjem vzhodu in dialogu med religijami, pri čemer bi obdržali mero objektivnost in se s tem izognili pojavu rasizma in nestrpnosti.

M. G.